Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bývalému primátorovi Zdeňku Mračkovi zřídí Plzeň čestný hrob

Neurochirurg a primátor města v letech 1990 až 1994 bude mít na Ústředním hřbitově nedaleko kaple sv. Václava čestný hrob. Záměr zastupitelů posvětila vdova Eva Mračková. Plzeň aktuálně pečuje o 48 čestných hrobů významných osobností z oblasti kultury, vědy, medicíny nebo společenského života.

„Profesor Zdeněk Mraček byl významnou osobností města Plzně. Je držitelem ocenění Pečeti města Plzně a Čestného občanství města Plzně. Jeho čestný hrob bude umístěn nedaleko kaple sv. Václava na Ústředním hřbitově v Plzni. Na jeho zřízení město Plzeň vydá tři sta tisíc korun a dále se bude starat o jeho údržbu i výzdobu,“ uvedl radní města Plzně Jiří Šrámek (ANO), do jehož gesce spadá také příspěvková organizace Správa hřbitovů a krematoria města Plzně.

Zdeněk Mraček stál v čele západočeské metropole v letech 1990 až 1994. V této funkci za největší úspěch považoval zrušení Borského letiště a založení průmyslové zóny Borská pole.

Profesor Mraček působil až do své penze na Neurochirurgickém oddělení Fakultní nemocnice v Plzni, které bylo jeho „dítětem“. Kromě toho přednášel na Lékařské fakultě UK v Plzni a věnoval se vědecké činnosti. V oboru neurochirurgie patřil k mezinárodně uznávaným odborníkům. Kvůli jeho kritickému postoji ke komunistickému režimu byl ale jeho kariérní i akademický postup zastaven, až po roce 1989 byl jmenován docentem a poté profesorem.

FOTOGALERIE: Ústřední hřbitov Plzeň

Pátek, 29. října 2021, 16:19

Václav Peták, purkmistr města Plzně
Rodina Binderova, Bayerova vrchní sládkové Plzeňského pivovaru
 

Po odchodu z postu primátora Plzně vedl do roku 1995 neurochirurgické oddělení ve fakultní nemocnici a do roku 2003 přednášel na lékařské fakultě. Od roku 2003 byl v penzi. Profesor Mraček je významnou společenskou osobností Plzně, v roce 2008 mu bylo uděleno čestné občanství města Plzně a roku 2010 byl zapsán do Dvorany slávy Plzeňského kraje. Zdeněk Mraček zemřel 17. srpna roku 2022.

Město pečuje o 48 hrobů významných osobností

„Například hned vedle kaple sv. Václava je čestný hrob plzeňského rodáka Ladislava Sutnara. Jeho náhrobek vytvořil Petr Vogel. Náhrobek na čestném hrobě loutkáře Josefa Skupy je zase dílem známého plzeňského rodáka Jiřího Trnky, jenž má u nás také čestný hrob. Několik pomníků a náhrobků navrhl architekt Hanuš Zápal, například pro národopisce Ladislava Lábka nebo pro purkmistra Václava Petáka či pro spisovatele Karla Klostermanna,“ vyjmenovává ředitelka Správy hřbitovů a krematoria Kateřina Šneberková.

Čestných hrobů najdeme na Ústředním hřbitově celkem 48. U každého z nich je umístěna i cedulka s krátkým textem. Do seznamu jako poslední přibylo loni místo posledního odpočinku spisovatele Miloslava Nohejla. Seznam čestných hrobů a mapu s jejich rozmístěním najdete na webových stránkách města.

Ohodnoť článek

Foto Martin Pecuch

Štítky čestný hrob, Zdeněk Mraček, hřbitov, Ústřední hřbitov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalému primátorovi Zdeňku Mračkovi zřídí Plzeň čestný hrob  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.