Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rozdělení dalších 415 milionů korun na velké i menší investiční projekty schválili zastupitelé Plzně

Oproti původnímu plánu rozdělí rozdělí letos město Plzeň navíc 415 milionů korun na velké i menší investiční projekty. Peníze půjdou na kompletní rekonstrukci Pěnkavovy ulice na Slovanech, na navýšení finanční kompenzace pro dopravní podnik, zrekonstruuje se za ně druhé patro základní školy v Liticích, vybuduje skatepark za Plazou i Predator park na okraji Skvrňan, provedou se další rekonstrukce bazénu na Lochotíně, vzniknou nové parkové cesty ve Špitálském lese.

Peníze jsou určeny i na přípravu projektových dokumentací a studií jako jsou výstavby několika městských bytových domů, parkoviště ATOM, nové pavilony základních škol, sportovní hala Bory a sportovní areál v Liticích.

„Schválili jsme souhrnné rozpočtové opatření, které reaguje na aktuální vyhodnocení zdrojů a potřeb rozpočtu města a umožní nám tak navíc rozdělit téměř 415 milionů korun. Jedná se zejména o peníze, které máme ve svém Fondu rezerv a rozvoje a také o prostředky blokované na zpracování projektových dokumentací. Věřím, že každý Plzeňan někde toto finanční opatření uvidí, neboť peníze uvolníme do škol, sportovišť, dopravy, na bytové projekty, ale i do oblasti kultury, životního prostředí a podobně,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO).

Rozpočet výdajů na rok 2023 se posiluje o 347 milionů korun. Objemově nejvýznamnějším opatřením je posílení transferu na úhradu prokazatelné ztráty pro Plzeňské městské dopravní podniky ve výši 74,7 milionu korun. „Z těchto peněz budou uhrazeny zvyšující se náklady na energie a pohonné hmoty a další. Prokazatelná ztráta dopravního podniku roste ale nejen kvůli tomu. Důvodem je i to, že nám stoupá počet cestujících, tedy roste dopravní výkon, kdy letos MHD najede o 253 tisíc vozokilometrů více než vloni, zavádíme nové linky, do ztráty se promítají i nově zavedené slevy pro cestující, rostoucí úroky z půjček a podobně,“ vysvětlil Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

V řadě oblastí se město připravuje na akce, proto nechává zpracovávat projektové dokumentace a další potřebné podklady, a to například pro výstavbu bytového domu Světovar, polyfunkčního domu Kreuzmannova, zástavbu proluky v Plachého ulici i proluky Na Jíkalce, ověřovací studii pro přístavbu 7., 10., 21. a 22. základní školy, jež by umožnily významně navýšit kapacity. Pokračuje projektová příprava denního stacionáře Človíček a další. „Na zpracování či posílení výdajů na projektové dokumentace na nové záměry města bylo vynaloženo celkem 66,5 milionů korun,“ doplnil primátor.

Spokojený je i technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti), protože zastupitelstvo schválilo peníze na projekt záchrany Kulturního domu Peklo. Peníze. „Šest milionů korun, půjde na projektovou přípravu, která souvisí s uvažovanou rekonstrukcí společenského sálu v objektu Pekla. Příprava bude navazovat na akci „Dělnický dům Peklo – Studie nového využití“, jež byla zpracována v roce 2013 a řešila kromě nového využití i novou přístavbu. Nový projekt by navázal zejména na provedené průzkumy, které je nezbytné aktualizovat," uvedl Bosák

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky město Plzeň, investiční projekty, zastupitelstvo Plzně, projektová dokumentace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozdělení dalších 415 milionů korun na velké i menší investiční projekty schválili zastupitelé Plzně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.