Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V zámku Zelená Hora, který proslavili Černí baroni, vzniknou expozice o historii místa a komunistické totalitě

V zámku Zelená Hora u Nepomuku na Plzeňsku, známém díky románu a filmu Černí baroni, budou expozice o historii místa a komunistické totalitě. Do konce února má být hotový ideový záměr využití prázdné památky. Na něj naváže studie proveditelnosti, která má být připravena do konce roku. Studie uvede, co by mělo být v každé z téměř 200 místností, řekl novinářům Libor Picka (STAN), radní Plzeňského kraje, který koordinuje obnovu tohoto atraktivního turistického cíle patřícího malé obci Klášter. V letošním rozpočtu na to kraj vyčlenil jeden milion korun.

„Jde o to, vymyslet koncept tak, aby se Zelená Hora v horizontu deseti let otevřela co nejvíc veřejnosti. Infrastruktura teď neumožňuje celoroční provoz," řekl historik Zdeněk Hazdra, který vedl 12 let až do loňska Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Spolu s organizací Post Bellum - Paměť národa nyní Hazdra zpracovává pro kraj ideové záměry expozic a konzultuje je s ÚSTR. Podle radního Picky bude Hazdra pracovat i na studii proveditelnosti.

Zelenou Horu proslavili Černí baroni, nyní chce kraj zámek opravit a zadá studii na jeho obnovu

Plzeňský kraj zadá studii obnovy a záchrany zámku Zelená Hora u Nepomuku na Plzeňsku, známém díky románu a filmu Černí baroni. V turistickém cíli, který patří malé obci Klášter, mají vzniknout za stovky milionů korun expozice připomínající...

 

Zájem o záchranu památku, na jejíž obnovu jsou potřeba vyšší stovky milionů korun, mají kromě kraje a obce i ministerstvo kultury, ÚSTR, město Nepomuk, Post Bellum a Matice Jana Nepomuckého. Loni v dubnu proto podepsali memorandum o využití objektu. Podporu vyjádřila obnově také Česká biskupská konference během oslav blahořečení v květnu 2021 v Nepomuku. Signatáři memoranda napomohou vzniku expozic, které by se věnovaly perzekucím církví, pomocným technickým praporům, šlechtickým rodům na panství, Rukopisu zelenohorskému, svatému Janu Nepomuckému, svatému Vojtěchovi a kreslíři Jiřímu Nepraktovi a spisovateli Miroslavu Švandrlíkovi.

„Nabízí se také možnost, obnovit zámeckou expozici, která tam byla ve 30. letech, než odešli Aueršperkové a zámek se dostal do soukromých rukou. Stálo by za to, pokusit se získat zpět mobiliář, který je na různých místech ČR," řekl Hazdra. Dalšími tématy budou perzekuce církví a věřících ve 20. století a perzekuce selského stavu, pro něž by se zrenovovala hospodářská část - Šternberský dvůr. „Takto ucelená expozice nikde není. Neexistuje ani taková, která by reflektovala perzekuci věřících a duchovních," uvedl. Podle Hazdry by měly být na zámku i restaurace či kavárny a prostory pro setkávání a koncerty, pro univerzity, vědecká pracoviště a workshopy.

Na podporu renovace zámku chystá na 19. srpna Plzeňská filharmonie Koncert pro Zelenou Horu na návsi obce Klášter, kam se vejde přes 1000 lidí. „Partnerem bude Paměť národa, jednáme s Českou televizí o přímém přenosu a chceme to spojit se sbírkou pro Zelenou Horu," dodal Hazdra.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto zámek Zelená Hora

Štítky Zámek Zelená Hora, památka, výstava, komunismus, totalita, Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

21.1.23 na YT, U rádio Martina Kociánová, 3 minuty o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech. Mafie lichvářských všudezdejších válečníků, zbrojařů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, pasáků, vexláků, lhářů, podvodníků, falešných studentů, falešných práv, převlečených soudruhů soukmenovců kteří všude sedí na místech kudy tečou peníze které odklánějí, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám. Viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Klus Pánubohu do oken, Mám jednu ruku dlouhou, Sami, Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy... Filmy Příběh Kmotra Mrázek, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, vše o mafii. Hlava 22, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vlk z Wall Streetu, Erin Brockovich, Kmotr, Četa, Forest Gump, Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska... Mafie vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, kudlanek, trubců, neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás. Budeme volit obchodníka, nebo pávka kterého mafie tlačí na hrad ?

Neděle, 22. ledna 2023, 19:10Odpovědět

V zámku Zelená Hora, který proslavili Černí baroni, vzniknou expozice o historii místa a komunistické totalitě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.