Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie loni vyšetřovala sedm vražd na území Plzeňského kraje, kriminalita je na tom jako před pandemií

Policisté za minulý rok evidují 10 207 trestních činů na území Plzeňského kraje. V porovnání s rokem 2021 jde o nárůst téměř o čtvrtinu. Velmi se na tom ale podepsala vládní protiepidemická opatření, díky kterým kriminalita předloni naopak významně poklesla. V roce 2022 došlo k sedmi vraždám, z toho tři byly pokusy a dvě dokonané. Jedna stále čeká na své objasnění.

„Rok 2021 je stejně jako rok 2020 velmi ovlivněn opatřeními v souvislosti s šířením covidu-19. Jde o opatření spojená s omezením mobility obyvatelstva, kdy došlo k poklesu kriminality na území celé republiky. Pokud budeme srovnávat rok 2021 a 2022, tak uvidíme významný nárůst kriminality, ale za poslední standardní rok považujeme rok 2019,“ vysvětlil úvodem krajský policejní ředitel Jaroslav Vild.

Zavražděný a znetvořený muž pocházel z komunity bezdomovců, policie uvítá případné svědky

Kriminalisté intenzivně pracují na momentálně nejsledovanějším případu vraždy v Plzni. Krajský policejní ředitel dnes potvrdil, že tělo nalezené v řece Berounce bylo zohavené. Chyběla mu hlava a mělo mnohočetná bodnořezná poranění. Dále doplnil,...

 

V kraji se policie zabývala 695 násilnými trestnými činy, což je o 54 víc než v roce 2021. Z toho se jim podařilo objasnit 53 procent případů. Do této kriminality vyšetřovatelé řadí i vraždy, kterých se vloni stalo sedm, přičemž tři z v PlzniJedna loňská vražda zůstává neobjasněná. „V ostatních případech už pachatelé stanuli před soudem nebo na něj čekají,“ doplnil náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Michal Krejbich

„Ve většině případů použili pachatelé ke spáchání skutku nůž, v jednom případě střelnou zbraň a v jednom případě došlo ke škrcení oběti," popsal Vild. Podle jeho slov dochází k těmto skutkům v domácím prostředí a mezi lidmi, kteří se dobře znají.

Nejčastěji policie řeší krádeže a vloupačky

Nejčastěji se policie zabývá majetkovou trestní činností. Jednalo se celkem o 2 198 skutků, což je o 140 více než v roce 2021. Většinou šlo o vloupačky a krádeže, jež mají na svědomí ve většině případů recidivisté a drogově závislí. „Souvisí to také s tím, že lidé už nepracují doma na home office a zloději využívají situace, že jsou domy a byty opuštěné. Zaměřují se i na vloupání do sklepů, kde kradou hlavně sportovní vybavení,“ uvedl Krejbich.

Nemalý podíl kriminality tvoří i podvody v rámci internetového prostředí. Pravidelně vás informujeme o případech, kdy lidé uvěřili podvodníkovi a poslali mu veškeré své úspory. Mnohdy se jedná také o vydírání prostřednictvím intimních fotografií.

Dva důvěřivci poslali své intimní fotografie známým z internetu, ti je obratem začali vydírat o statisíce

Své intimní fotografie poslali nezávisle na sobě dva lidé z Tachovska osobám, se kterými se seznámili na sociálních sítích. Ti se je následně snažili vydírat o statisíce korun výměnou za to, že jejich fotografie nezveřejní.

„Tuto IT kriminalitu sledujeme a máme na to speciální analytické programy a specialisty. V loňském roce jsme sestavili tým, který se kyberkriminalitou zabývá. Přes 50 procent případů jsou podvody, kdy se pachatel snaží získat přístupy k počítači a bankovním účtům oběti,“ uvedl Krejbich.

Také v oblasti drogové kriminality posílili policisté své týmy. Takzvaný TOXI tým funguje v Plzni, Tachově a do budoucna by měl být také na Klatovsku. Loni řešili ve spojitosti s výrobou a distribucí drog 181 případů. Nejvíce se jedná o obchod s metamfetaminem a marihuanou. Opět se ale vrací kokain a extáze.

VIDEO: Policie při razii na pěstírnu konopí objevila i několik amatérsky upravených a zakázaných zbraní

Na dvě in-doorové pěstírny konopí si došlápl plzeňský Toxi tým. V rukou kriminalistů skončili dva muži, přičemž u jednoho z nich našli při domovní prohlídce několik zbraní včetně nábojů. Dvě z nich byly navíc amatérsky upravené. Podle...

„V souvislosti s drogovou kriminalitou jsme zajistili finanční hotovost v souhrnné částce 3 miliony korun a dále i movitý majitek milionové hodnoty,“ vyjmenovává krajský policejní ředitel. Mezi zabavenými věcmi byla auto, motocykl, bagr, vybavení pěstíren a dokonce i zbraně.

Téměř 49 procent všech trestných činů se loni stalo v Plzni, kde kriminalita meziročně stoupla téměř o 30 procent, Nejméně skutků bylo na Rokycansku, a to 584, meziročně o pět procent více.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky policiie, kriminalita, statistika, vraždy, krádeže, drogy, kyberpodvody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Stále zvyšovat tresty recidivistů dokud je to nepřestane bavit. Ve výkonu trestu pracovat na zapojení do normálu, např vyučení v oboru kde je nedostatek pracovníků ?

Pátek, 10. března 2023, 09:00Odpovědět

Policie loni vyšetřovala sedm vražd na území Plzeňského kraje, kriminalita je na tom jako před pandemií  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.