Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dva důvěřivci poslali své intimní fotografie známým z internetu, ti je obratem začali vydírat o statisíce

Své intimní fotografie poslali nezávisle na sobě dva lidé z Tachovska osobám, se kterými se seznámili na sociálních sítích. Ti se je následně snažili vydírat o statisíce korun výměnou za to, že jejich fotografie nezveřejní.

„První obětí je pětapadesátiletá žena, která se v září loňského roku seznámila na sociální síti s osobou vystupující pod jménem Frédérick, který jí tvrdil, že pracuje jako lékař a žije ve Francii. Po několikaměsíčním dopisování vyvolal pachatel v ženě dojem, že s ní bude žít v České republice a přiměl ji k tomu, aby si vzájemně zaslali intimní fotografie,“ uvedla mluvčí policie Iva Vršecká. Poté však začal pachatel ženu vydírat tím, že pokud mu nepošle 30 tisíc euro, zveřejní získané fotografie na sociálních sítích. Poškozená částku nezaplatila, osobu ve svých kontaktech zablokovala a obrátila se na policii.

Podobnou zkušenost má i pětatřicetiletý muž z Tachovska. „Toho dne 28. prosince uplynulého roku kontaktovala na sociální síti osoba, která se mu představila jako Mária. Následující den během videohovoru navrhla, aby si vzájemně ukázali přirození, s čímž poškozený muž souhlasil. Po ukončení videohovoru však začala neznámá osoba muže vydírat a žádala poslat sedm tisíc euro. Pokud tak neučiní zveřejní jeho natočené záběry na sociálních sítích. Muž tuto částku odmítl zaplatit a tak ji pachatel snížil na 500 euro. Ani tuto částku poškozený pachateli neposlal a celou věc oznámil policii,“ informovala mluvčí.

V obou případech zahájili kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání a po pachatelích pátrají. S ohledem na nárůst počtu podobných případů policisté varují před zasíláním intimních fotografií, videí nebo zpráv s erotickým obsahem. „Pokud už citlivé materiály sdílíte, doporučují několik zásad. Před sdílením takového videa nebo fotografie myslete na to, že z internetového prostředí už jej nikdy nelze zcela vymazat. Pokud jste fotografii nebo jiný záznam pořídili, neměli byste na něm prozradit svou identitu. Nemělo by vám být vidět do obličeje, neměla by být patrná tetování, mateřská znaménka nebo cokoliv, podle čeho je možné vás poznat,“ radí Policie ČR.

„V případě, že byl zaslaný materiál s intimním obsahem zneužit, přerušte kontakt s tím, kdo jej zneužil, ale celou komunikaci si nechte uloženou. Svěřte se někomu, komu důvěřujete a společně se obraťte na Policii České republiky a psychologickou pomoc,“ dodala Iva Vršecká.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky internetový podvod, erotické fotografie, vydírání přes internet, vydírání, intimní fotografie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva důvěřivci poslali své intimní fotografie známým z internetu, ti je obratem začali vydírat o statisíce  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.