Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Největší ohnisko ptačí chřipky likviduje stovka hasičů, pomáhají jim i kolegové ze sousedních krajů

, aktualizováno 7. ledna 2023, 14:13

Usmrcení a následná likvidace zhruba 750 tisíc nosnic a milionů vajec v Brodu nad Tichou se protáhne a skončí nejdříve 21. ledna. Na místě se pohybuje více než stovka hasičů a desítky zaměstnanců z drůbežárny. Dosud zvládli usmrtit a vyvézt zhruba 170 tun slepic z jedné z celkem tří hal.

Virus vysoce patogenní ptačí chřipky se v českém chovu drůbeže poprvé objevil v červnu 2007. Nynější případ v Brodu nad Tichou se svým rozsahem naprosto vymyká. Dosud nejvíce muselo být v jednom velkochovu utraceno zhruba 170 000 ptáků.

V úterý začalo v první polovině haly hromadné utrácení drůbeže napuštěním oxidu uhličitého. Později se začalo i s vynášením živé drůbeže z druhé části haly. Tyto nosnice se utrácejí plynem v kontejnerech. Od středy hasiči a zaměstnanci firmy dosud vynosili do aut mířících do kafilerie přibližně 170 tun mrtvé drůbeže. Podle odhadu by mělo být v chovu 1300 tun drůbeže.

„Jen dnes odjíždí z Brodu do asanačního podniku v Žichlínku v Pardubickém kraji přes milion kusů vajec. Dnes se také zlikviduje přes 150 tun podestýlky, která se ukládá na schválená hnojiště. Celkový objem odvezené drůbeže by měl dnes být kolem 80 tun," řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

„Veškeré nakládání s drůbeží je v souladu s pokyny pracovníků Státní veterinární správy,"mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. V pátek pomáhala plzeňským hasičům také dvacítka jejich kolegů z Karlovarského kraje. 

„Za pátek jsme vynosili 72,5 tuny nosnic. Dnes je nasazeno na vynášení 100 hasičů a 31 civilních pracovníků. Stále zde působí příslušníci záchranného útvaru. Dále také 21 příslušníků HZS Středočeského kraje a čtyři dobrovolné jednotky. Síly na vynášení máme rozdělené na 10 týmů, které nasazujeme tak, že každý, kdo vynáší drůbež jede v režimu 3 x 2,5hodiny, což zahrnuje i vystrojení i následnou dekontaminaci. Mezi jednotlivými vstupy do "špinavé zóny", mají týmy dvěhodinové pauzy. Vynášecí práce jedou do zhruba 18:30hodin," upřesnil Poncar. 

Za vejce si připlatíme, kvůli likvidaci největšího chovu nosnic budou obchody odkázané na dovoz

Utracení 750 000 slepic v drůbežárně v Brodu nad Tichou na Tachovsku ovlivní situaci na trhu. Problém nastane hlavně v dodávce vajec, kterých bude denně na českém trhu chybět až půl milionu. Obchodníci to budou muset kompenzovat dovozem, což se...

 

Ohnisko nákazy je v tuzemsku dosud největším a vyžádá si velké nasazení techniky i nemalé finanční výdaje. „Jaké budou přímé náklady na likvidaci, je těžko odhadovat, nic takového nebylo, ale když se likvidoval loni chov na Liberecku, 200 000 kusů drůbeže, tak se to blížilo 100 milionům, takže když si to vynásobíme, jsme minimálně na trojnásobku," uvedl ředitel krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Richard Bílý. Kromě drůbeže se musí zlikvidovat i miliony vajec z chovu. Po vyklizení hal bude nutné odstranit také podestýlku a krmivo. Do nákladů je třeba započítat cenu kafilerií a spaloven, dezinfekce i práci lidí.

Ministerstvo: Není důvod k obavám

V souvislosti s přibýváním ohnisek ptačí chřipky ministerstvo zemědělství upozorňuje lidi, že se nemusejí bát konzumovat vejce nebo drůbeží maso. Přestože je subtyp vysoce patogenní chřipky H5N1 považován za potenciálně rizikový i pro člověka, je onemocnění touto chorobou u lidí způsobené výlučně přímým stykem člověka s nakaženými ptáky, přenos nemoci konzumací drůbežích produktů nikdy nebyl potvrzen.

„Opatření v bezpečnosti potravin jsou v ČR velmi přísná a minimalizují riziko, aby se do potravinového řetězce dostalo maso a vejce od jiných než zdravých zvířat. Důsledný veterinární dozor začíná v chovech drůbeže a veterinární kontrola zdravotní nezávadnosti veškerých živočišných produktů je dále zajišťována přes fázi jejich zpracování až po dodání konečnému spotřebiteli. Navíc nikde ve světě nebyl potvrzen přenos této nemoci konzumací drůbežích produktů,“ dodal ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Největší ohnisko ptačí chřipky likviduje stovka hasičů, pomáhají jim i kolegové ze sousedních krajů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.