Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za vejce si připlatíme, kvůli likvidaci největšího chovu nosnic budou obchody odkázané na dovoz

Utracení 750 000 slepic v drůbežárně v Brodu nad Tichou na Tachovsku ovlivní situaci na trhu. Problém nastane hlavně v dodávce vajec, kterých bude denně na českém trhu chybět až půl milionu. Obchodníci to budou muset kompenzovat dovozem, což se podepíše i na vyšší ceně. Podnik může produkci rychle obnovit pouze za předpokladu, že sežene již odchované kuřice. V Evropě jich je ale kvůli ptačí chřipce nedostatek.

Firma Česká drůbež s.r.o. se sídlem v Horšovském Týně na Domažlicku, za níž stojí německý kapitál, je významný českým producentem vajec. Další farmy má třeba ve Velkém Malahově a Myslívě na Domažlicku a v Toužimi na Karlovarsku. 

Velkochov na Tachovsku je na české poměry netypický. Firma provozuje tři velké haly, z nichž každá pojme téměř 250 000 kusů drůbeže. Nosnice tam denně snesou přes 600 000 vajec.  V Česku jsou v jiných podnicích největší haly pro 70 000 kusů. Nákaza ptačí chřipkou se v Brodu prokázala minulý pátek v části jedné haly. Během několika málo dní se ale rozšířila na celý chov. Jeho likvidace potrvá několik týdnů.

Podle Českomoravské drůbežářské unie představuje utracení takového množství drůbeže 15 procent ze zhruba pěti milionů slepic v Česku, přičemž jsme v produkci vajec z 85 procent soběstační. Nyní bude ČR do velké míry odkázaná na dovoz z evropských zemí, kde se již daří některé chovy po nákaze obnovit. Kvůli ptačí chřipce musí veterináři utratit také 12 000 kuřat a 1000 krůt z velkochovu v Sedlčanech na Příbramsku.

Nákaza se ve velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku rozšířila i do dalších částí chovu. Státní veterinární správa (SVS) proto rozhodla o utracení všech nosnic, kterých je tam ve třech obřích halách zhruba 750 tisíc. Slepice z areálu firmy...

Podle předsedkyně drůbežářské unie Gabriely Dlouhé bude záležet na tom, kolik budou čeští obchodníci ochotní za vejce z dovozu zaplatit. Upozornila také na to, že likvidace utracené drůbeže bude náročná kvůli kapacitě asanačních podniků. „Nejsou na takové množství připravené," upozornila.

Podle posledních dat unie se v listopadu do ČR dovezlo zhruba 35 milionů vajec, což je více, než je běžný průměr.

Důležité také bude za jak dlouho se firmě z Tachovska podaří celý chov obnovit. Dlouhá uvedla, že pokud firma sežene už odchované kuřice, může být obnova produkce vajec rychlá. V Evropě je jich ovšem kvůli ptačí chřipce nedostatek. Pokud nakoupí jednodenní kuřata, bude to trvat zhruba 20 týdnů, než začnou snášet, dodala. V takovém případě by to znamenalo pro firmu výpadek části produkce až do léta.

Drůbežářská unie a veterinární správa apelují na chovatele, aby dodržovali veškerá opatření týkající se biologické bezpečnosti chovů a zamezení kontaktu drůbeže v chovech s volně žijícími ptáky. Velkochovatelé by podle Dlouhé měli také dezinfikovat například auta, která do podniků jezdí nebo kontrolovat pohyb osob v areálech. „Změny zdravotního stavu či zvýšené úhyny v chovech je třeba neprodleně hlásit místně příslušné krajské veterinární správě," připomněl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Ceny vajec minulý rok rostly podobně jako ceny většiny potravin. Podle Českého statistického v listopadu potraviny meziročně zdražily o 27 procent. Deset vajec na začátku roku 2022 stálo v obchodech v průměru 29,37 koruny. V listopadu cena stoupla na 48,92 korun, což je nárůst o téměř 67 procent.

Ptačí chřipka tvrdě zasáhla i další evropské země

Ptačí chřipka se šíří i jinde v Evropě. Ve Francii je momentálně 367 ohnisek nákazy, tedy nejvíce z celého kontinentu. V Německu infekce během zimní sezony postihla především spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko, Dolní Sasko a Severní Porýní-Vestfálsko. Loni na podzim ptačí chřipka tvrdě zasáhla i Nizozemsko, kde kvůli ní muselo být utraceno šest milionů zvířat. Až dva miliony kusů drůbeže musely být zlikvidovány kvůli ptačí chřipce v Polsku.

Státní veterinární správa kvůli šíření ptačí chřipky od 14. prosince loňského roku zakázala v celém Česku venkovní chov drůbeže. Chovatelé tak musí ptactvo umístit do budov. Výjimku mají chovatelé holubů a běžců, jako jsou třeba pštrosi. Pokud není trvalé přemístění ptáků do budovy možné, musí chovatelé maximálně omezit kontakt drůbeže s volně žijícími ptáky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky cena vajec, ptačí chřipka, Česká drůbež, Tachovsko, H5N1, likvidace nosnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vejce si připlatíme, kvůli likvidaci největšího chovu nosnic budou obchody odkázané na dovoz  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.