Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Virus ptačí chřipky zasáhl celou drůbežárnu, utratit budou muset všech 750 000 nosnic

, aktualizováno 4. ledna 2023, 15:20

Nákaza se ve velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku rozšířila i do dalších částí chovu. Státní veterinární správa (SVS) proto rozhodla o utracení všech nosnic, kterých je tam ve třech obřích halách zhruba 750 tisíc. Slepice z areálu firmy Česká drůbež s.r.o. představují 15 procent všech slepic v České republice.

Virus vysoce patogenní ptačí chřipky se v českém chovu drůbeže poprvé objevil v červnu 2007. Nynější případ v Brodu nad Tichou se svým rozsahem naprosto vymyká. Dosud nejvíce muselo být v jednom velkochovu utraceno zhruba 170 000 ptáků.

„Již od včerejšího dne probíhá ve velkochovu v Brodu nad Tichou ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému náročné utrácení nosnic v jedné ze tří hal, v níž se původně nacházelo zhruba 220 000 kusů nosnic. Navzdory přijatým opatřením a veškerému úsilí, se zabránit šíření vysoce nakažlivého onemocnění drůbeže do dalších hal nepodařilo a bude muset být utraceno celé hospodářství,“ potvrdil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Hasiči včera halu hermeticky utěsnili a začali do ní napouštět oxid uhličitý, který drůbež usmrtí. Plyn tam nechali působit přes noc a od dnešního rána objekt odvětrávají. „Koncentrace oxidu uhličitého měří hasičská laboratoř Třemošná. Až budeme mít jistou, že je hala dostatečně odvětraná, bude bezpečné vstoupit dovnitř a začít vynášet kadáver," řekl dopoledne mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Nyní už se na místě pohybuje dopravník, který mrtvá zvířata umisťuje do přistavených kontejnerů. Na místě pracuje asi 60 hasičů, zásah může trvat i týdny.

Usmrcené slepice budou následně odvážet do kafilerie na Klatovsku. Desítky milionů vajec budou dále likvidovat také ve spalovně v Chotíkově nedaleko Plzně, v Praze, v kafilerii a v bioplynové stanici. „Jaké budou přímé náklady na likvidaci, lze těžko odhadovat. Nic takového tu ještě nebylo, ale když se likvidoval loni chov na Liberecku, 200 000 kusů drůbeže, tak se to blížilo 100 milionům, takže když si ti vynásobíme, jsme minimálně na trojnásobku," odhadl  ředitel krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Richard Bílý.

Situaci komentoval i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). „Jde o náročný zásah, který ovšem na místě veterinární správa ve spolupráci s hasiči zvládá. Situaci máme pod kontrolou," ubezpečil.

Podle ředitele SVS Zbyňka Semeráda je situace v České republice velmi vážná. Jen za prosinec vyhlásili veterináři deset nových ohnisek ptačí chřipky. Tempo nákazy se stále zrychluje.

„Opětovně apelujeme na všechny chovatele drůbeže a ptactva, aby dodržovali zásady biologické bezpečnosti v chovech a nařízená mimořádná veterinární opatření. Změny zdravotního stavu či zvýšené úhyny v chovech je třeba neprodleně hlásit místně příslušné krajské veterinární správě,“ upozorňuje Semerád. 

První zdokumentovaný přenos viru H5N1 na člověka sahá do roku 1997, kdy se v Hong Kongu nemocnění projevilo u 18 lidí, z nichž šest zemřelo. K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků. Úhyn zvířete na ptačí chřipku lze potvrdit pouze v laboratoři. Lidé se mohou nakazit pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich výkaly či peřím.

Infikovaná zvířata jsou otupělá a mají načepýřené peří. Jsou netečná, odmítají se pohybovat, mají dýchací potíže a jsou apatická. Problémy mají i s příjem potravy. Vejce nakažené drůbeže jsou deformovaná a mají tenkou skořápku. Nákaza se vyskytla už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS KHK + HZS PK

Štítky Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Virus ptačí chřipky zasáhl celou drůbežárnu, utratit budou muset všech 750 000 nosnic  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.