Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Nechvalně proslulý pavlačák zachvátil požár. S ohněm bojovaly desítky hasičů

Profesionální i dobrovolní hasiči bojovali s požárem zdevastovaného pavlačového domu na Jateční třídě v Plzni. Oheň zasáhl několik vybydlených bytových jednotek a okolím se valil hustý dům. Požár mají nejspíš na svědomí bezdomovci, kteří se v této lokalitě pohybují.

„Zasahujeme u požáru uzavřeného domu v Duchcovské ulici. Požár vypukl v prvním a druhém podlaží. Jde o blok domů zasahujících do Jateční ulice,“ informoval v průběhu zásahu mluvčí hasičů Petr Poncar. Hasiči zasahovali i s pomocí výškové techniky. „Z domu jsme vynesli jednu dvoukilovou propanbutanovou lahev,“ doplnil mluvčí.

Podle serveru Krimi Plzeň zasáhl oheň několik bytových jednotek na zadní straně domu. Podle svědků se ve vyklizeném domě pohybovali bezdomovci, a to chvilku před vznikem požáru. Jestli právě oni mají požár na svědomí musí určit vyšetřovatel. Podle dostupných informací nebyl při požáru nikdo zraněn.

Pavlačák má uhnout stavbě obchvatu

Pavlačový dům straší na Jateční ulici už dlouhé roky. Brzy by ale mohl zmizet ze světa. Podle Ředitelství silnic a dálnic by se tak mohlo stát do čtyř let, neboť touto lokalitou má vést východní silniční okruh. Jeho stavba začala v létě 2019 u křižovatky ulic Studentská a Plaská. Stavba je rozdělena celkem do tří etap. Druhá je plánována právě v úseku Jateční – Na Roudné. Poslední část povede od Rokycanské ulice podél řeky Úslavy až k Jasmínové ulici na Slovanech.

O pavlačáku se letos začalo znovu hovořit v rámci festivalu WALLZ. Umělec vystupující pod jménem ChemiS na fasádu zdevastovaného domu namaloval spící dítě. Inspirovala ho pohnutá historie této lokality.

Než v roce 2026 zmizí pavlačák ze světa, bude ho zdobit streetart malba od umělce s přezdívkou ChemiS.

„Tato malba je inspirována historií pavlačového domu v Jateční ulici v Plzni, který donedávna sloužil pro bydlení nízkopříjmových rodin a byl nechvalně známý jako romské ghetto. Tyto sociálně vyloučené oblasti jsou jako začarovaný kruh, který se zdá být těžkým oříškem pro politiky i obyvatele daných míst. Mnohdy jsou tyto budovy jediným možným místem, jež poskytuje lidem domov, tedy útočiště a bezpečí pro sebe a své děti. O to těžší je ale zbavit se stigmatu, když v takovém místě žijete,“ uvedl umělec ke svému dílu.

Neblaze vyhlížející pavlačák vznikl na sklonku 30. let minulého století a určen byl od prvopočátku k ubytování chudší části obyvatel. Poslední nájemníci tam žili ještě v únoru loňského roku.

„Minimální byty sestávaly z malé předsíně, obytné kuchyně a klosetu, jak bylo u staveb tohoto typu obvyklé. Výjimku tvořily krajní byty, které měly jeden pokoj navíc. V suterénu se nacházely dvě společné prádelny,“ popisuje Plzeňský architektonický manuál.

Během let prošel dům drobnými změnami. V roce 1978 dům postihl menší požár. Počátkem devadesátých let fungovala v přízemí také prodejna potravin a občerstvení.

Ohodnoť článek

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky pavlačák, pavlačový dům, Jateční ulice, požár domu, bezdomovci, východní okruh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechvalně proslulý pavlačák zachvátil požár. S ohněm bojovaly desítky hasičů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.