Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Letos se může zhoršit ovzduší, záležet bude i na počasí, uvedl ČHMÚ

Kvůli přicházející energetické krizi se letos může zhoršit kvalita ovzduší, záležet bude i na počasí, uvedl na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Předpokládá, že lidé budou ve snaze ušetřit víc než dřív topit dřevem a uhlím.

Určité zvýšení koncentrací rakovinotvorných látek v polétavém prachu ukazují už předběžná data z letošního února. Od roku 2017 do loňska se přitom kvalita vytápění zlepšovala, upozornil ČHMÚ.

ČHMÚ sleduje koncentrace znečišťujících látek v osmi malých obcích v Česku vybraných podle různých podílů jednotlivých druhů vytápění. Monitoruje mimo jiné výskyt polétavého prachu, rakovinotvorného benzo(a)pyrenu a těžkých kovů. V malých obcích ČHMÚ měří, protože naprosto dominantním zdrojem benzo(a)pyrenu v ovzduší je lokální vytápění domácností. Díky výměně kotlů se obsah benzo(a)pyrenu v polétavém prachu snížil v hodnocených letech 2017 až 2021 ve většině sledovaných obcí.

Letos se ale podle ČHMÚ objevily náznaky zhoršení kvality vytápění. Na několika místech bylo zaznamenáno určité zvýšení koncentrací benzo(a)pyrenu v polétavém prachu z předběžně vyhodnocených dat z letošního února. „Jestli se kvalita ovzduší zhorší a v jaké míře, bude záležet jednak na míře zvýšení emisí znečišťujících látek z lokálního vytápění, ale také na meteorologických podmínkách, které mohou velmi výrazně hodnoty naměřených koncentrací ovlivňovat,“ doplnil vedoucí oddělení kvality ovzduší ČHMÚ Jáchym Brzezina.

Nejnepříznivější pro kvalitu ovzduší by podle Brzeziny bylo dlouhé období velmi chladných dní v kombinaci se špatnými rozptylovými podmínkami, tedy nízkou rychlostí větru, absencí srážek a přízemními teplotními inverzemi. „Naopak v případě teplejší zimy a absence inverzního počasí lze očekávat i nižší emise z vytápění, a tedy lepší kvalitu ovzduší," dodal.

Znečištění z vytápění dřevem a uhlím je možné ovlivnit, zdůraznil ČHMÚ. Záleží například na typu a kvalitě paliva, druhu kotle a způsobu jeho údržby a obsluhy, ale třeba i na teplotě, na kterou je nastavené vytápění v místnostech, upozornil. Přínosné je podle ČHMÚ použití akumulačních nádob v otopné soustavě, dřevo na topení by mělo být pořádně vysušené. Jako zdroj informací a rad k tomu, jak nejlépe topit, doporučil tematický web VŠB - Technické univerzity Ostrava.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky česko, klima, počasí, čhmú

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos se může zhoršit ovzduší, záležet bude i na počasí, uvedl ČHMÚ  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.