Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V areálu psychiatrické nemocnice opravili starou vodárenskou věž, budou tam skupinové terapie

Vodárenská věž v areálu Psychiatrické nemocnice v Dobřanech se dočkala obnovy. Objekt z konce 19. století v posledních letech chátral a svou funkci už dávno neplnil. Nyní dostala věž novou smysluplnou funkci. Budou tam probíhat skupinové terapie a prostor bude zároveň sloužit pro přijímání návštěv či jako vyhlídka.

„Věž, která je historickou dominantu areálu, jsme chtěli zachovat. Nechali jsme ji zrekonstruovat tak, aby nejen připomínala dějiny nemocnice, ale aby ji bylo možné využít k praktickým účelům, mimo jiné i pro terapie,“ vysvětluje ředitel nemocnice Petr Žižka

Podle dochovaných plánu se vznik vodárenské věže datuje do roku 1878. Původní 28 metrů vysoká věž vystavěná v novorenesančním stylu sloužila jako vodojem zásobující nemocnici vodou. Časem však přestala být funkční a začala chátrat. V roce 1907 byl vystavěn nový vodojem, který zásobuje areál vodou dodnes.

Stará vodárenská věž před a po rekonstrukci

Původní věž dostala nový kabát a proměnil se také interiér. Oprav se dočkala všechna čtyři podlaží i původní litinové točité schodiště.  Nově přibyl výtah. Celkem rekonstrukce vyšla na 5,2 milionu korun.

„V přízemí vznikl reprezentační prostor pro případné návštěvy včetně sociálního zázemí, v prvním patře se nachází místnost, která bude sloužit pro terapie, ve druhém patře pak výstavní síň vybavená artefakty, připomínajícími historii areálu. Tady plánujeme pořádat semináře či menší konference. V posledním patře se nalézá vyhlídková místnost,“ popisuje Žižka.

Terapeutickou místnost chtějí lékaři využít pro skupinové terapie nebo pro jiné terapeutické techniky jako jsou arteterapie, dramaterapie či terapie pískem. Sloužit ale bude i pro relaxaci.  „Pro naše pacienty to znamená určité vystoupení ze stereotypu a obohacení o zážitky v jiném prostředí, než je oddělení, kde probíhá běžný program,“ dodala psycholožka Anna Davídková.

Do psychiatrické nemocnice přijedou úspěšní absolventi odvykací léčby závislosti na alkoholu a drogách

Úspěšní absolventi odvykací léčby se sejdou v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech. Všichni tam prošli specializovaným mužským oddělením léčby závislosti na alkoholu a drogách. O své zkušenosti a životní příběhy se podělí přibližně dvacítka...

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech byla vybudována mezi lety 1876 a 1880 jako takzvaný Zemský ústav pro choromyslné. Svojí rozlohou 42 hektarů, 1150 lůžky a 1200 zaměstnanci je druhým největším zařízením tohoto typu v České republice. Kromě 30 oddělení určených k vlastní léčbě se v areálu nachází kostel, sportovní komplex, obchod s potravinami, kulturní dům a knihovna. K dispozici je i pracoviště arteterapie a rehabilitace.

Psychiatrickou nemocnicí v Dobřanech projde specializovaným oddělením pro léčbu závislostí ročně přes 100 mužských pacientů různého věku. Oddělení má kapacitu 33 lůžek. Pacienti zde stráví průměrně tři měsíce. Zhruba dvě třetiny z nich mají problémy s alkoholem, jedna třetina pak s jinými návykovými látkami, nejčastěji s pervitinem. Oddělení pro ženy má kapacitu 16 lůžek, ročně se zde léčí 50 až 60 žen, od mladých dívek až po starší ženy. Drtivá většina, až 90 procent, se léčí ze závislosti na alkoholu, zbytek pak ze závislosti na drogách, ponejvíce na pervitinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PND

Štítky léčba závislosti, Psychiatrická nemocnice Dobřany, absolventi odvykací léčby, nemocnice, vodojem, Dobřany, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu psychiatrické nemocnice opravili starou vodárenskou věž, budou tam skupinové terapie  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.