Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plzeňský kraj vyhlásil soutěž na projektanta nové nemocnice v Plané na Tachovsku

Plzeňský kraj vyhlásil soutěž na projektanta nemocnice v Plané na Tachovsku, která by měla stát asi půl miliardy korun. Pro novostavbu zařízení následné péče na doléčování pacientů byl změněn krajský i městský územní plán. Pozemky, které chyběly, už vlastní kraj, řekl na sněmu Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje krajský radní Libor Picka (STAN).

Starostové Tachovska, které je jedním ze dvou okresů ČR, v němž není lůžková akutní nemocnice, projekt vítají. Zařízení s lůžkovou chirurgií, internou a JIP skončila v Plané před 21 lety. Do pohraničního okresu s 50 000 obyvateli za tu dobu přišly za prací do průmyslových zón desetitisíce lidí a potřeba zdravotní péče tam výrazně vzrostla.

„Schválili jsme změnu územního plánu, předjednali jsme převod pozemků na kraj na Pozemkovém fondu a teď už je to na kraji. Výhodou je, že kraj už nemocnici má, má personál, jenom ta současná už se nemůže dál rozvíjet tak, jak by potřebovalo zdravotnictví," uvedla starostka Plané Martina Němečková (Pro Planou STAN). Kraj má v Plané starou nemocnici následné péče Svatá Anna, která je v historické budově u redemptoristů a má strop v modernizaci. Novostavba bude mít místo současných 100 o polovinu více lůžek, má být výjezdové místo záchranky a heliport.

Podle starostky je na nemocnici hotová jen menší studie, a proto město tlačilo na kraj, aby dal do rozpočtu na příští rok peníze na projektovou dokumentaci. Podle šéfa sdružení obcí a poslance Rudolfa Salvetra (ODS) je v návrhu krajského rozpočtu 18 milionů korun. Pokud kraj vybere kvalitní kancelář, mohl by být projekt hotový do konce příštího roku.

Němečková uvedla, že nemocnice následné péče má nezastupitelné místo. „Ty špičkové nemocnice, které jedou výkony a operují a operují, tak se pacientů opravdu 'zbavují' třetí čtvrtý den a někde se musí ti lidé doléčovat. Tak ať je tady kvalitní nemocnice následné péče," doplnila. Provozně to podle ní kraj určitě nezatíží, protože tyto nemocnice jsou v zisku. Jde tedy teď hlavně o prvotní investice do stavby, které by kraj vydal zřejmě s pomocí dotace z IROP nebo z jiného programu. Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) se určitě objeví dotační tituly pro lůžka následné péče, ale stavba na nich není zcela závislá.

V nové nemocnici by podle starostky měla být ještě jednodenní chirurgie.  „Významně by to pomohlo tomu, aby sanitky záchranky neodvážely pacienty 60 kilometrů (do Plzně, Chebu nebo Stodu). Jsou hlavně pro život ohrožující případy, ale když vezou někoho z podvrknutým kotníkem a sanitka je pak 2,5 hodiny pryč, tak to není dobře," dodala Němečková. V Plané je pouze výjezdové místo záchranné služby bez lékaře.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky projekt nové nemocnice, nemocniční zařízení, Planá na Tachovsku, zdravotní péče, dostupnost zdravotní péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj vyhlásil soutěž na projektanta nové nemocnice v Plané na Tachovsku  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.