Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Orel mořský nalezený na Tachovsku nebyl otrávený. V minulosti ale zákeřný karbofuran zabíjel

Pitva uhynulého orla mořského nalezeného v dubnu u rušné cesty na kopec Šibeník na Tachovsku nepotvrdila, že by se jednalo o otravu zvířete. Orel byl podle odborníků ve špatné fyzické kondici kvůli selhání ledvin. V tomto případě postupovali ochránci přírody velmi opatrně, neboť v minulosti se tito vzácní opeřenci opakovaně stali obětí neznámých travičů. Dodnes se například neví, kdo stojí za usmrcením čtyř orlů na Klatovsku.

Bezvládní tělo kriticky ohroženého orla mořského našli kolemjdoucí z Přimdy, kteří šli na procházku směrem na kopec Šibeník. Na místo okamžitě zamířili pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK), protože v drtivé většině podobných případů strojí za úhynem otrava karbofuranem.

„Byli jsme velmi opatrní, protože karbofuran je nebezpečná jedovatá látka, která způsobuje celkové ochrnutí svalstva, včetně svalů dýchacích, otrávený živočich se ve výsledku udusí.  Živočich uhynulý na tuto otravu je navíc dalším zdrojem otravy, například pro mrchožravé obratlovce a hmyz V bezpečí ale nejsou ani lidé či venčící se psi, k otravě může dojít i po vdechnutí či kontaktu holé kůže s kontaminovanou částí uhynulého zvířete,“ vysvětluje Zuzana Blažková z AOPK, která k nálezu mrtvého orla vyjížděla.

Za otravu divoké zvěře byl v Česku odsouzen první člověk, řada dalších pachatelů spravedlnosti uniká

Rozsudek, na který se čekalo dlouhá léta v celé zemi, padl u strakonického okresního soudu. Poprvé byl v Česku odsouzen člověk za otravu divoké zvěře. V tomto případě šlo o otravu dvou orlů mořských a dvou krkavců. Odsouzený muž dostal trest 2,5...

 

Místo nálezu ochránci pečlivě zdokumentovali a prodiskutovali s Českou společností ornitologickou. AOPK se obrátila taktéž na Policii ČR. Orel mořský je totiž zákonem zvláště chráněný druh v kategorii kriticky ohrožený. Hodnota zvířete se pohybuje okolo čtvrt milionu korun. „Usmrcením takového zvířete typicky dojde k naplnění skutkové podstaty minimálně jednoho trestného činu,“ pokračuje Blažková.

Bezprostřední okolí pečlivě prohledali také speciálně vycvičení psi, kteří dokáží vyhledat otrávené návnady a uhynulé živočichy. Nic podezřelého ale v okolí nenašli. „AOPK ve spolupráci s lesníky a výzkumníky Západočeského muzea v Plzni zkontrolovala známá orlí hnízda, zda na některém nechybí některý z rodičů. Žádné takové se naštěstí nenašlo,“ uzavřela Blažková.

Otrava čtyř orlů na Klatovsku šokovala celou republiku

Poblíž Velkého Boru a Svéradic na Klatovsku byla začátkem února 2021 nalezena čtyři těla orlů mořských. Pitva následně potvrdila obavy ochránců zvířat – jednalo se o otravu karbofuranem. Majestátní králové nebes s rozpětím křídel přes dva metry uhynuli v nervové křeči se zatnutými pařáty, sedící na patách s poloroztaženými křídly a skloněnou hlavou.

Nález čtyř uhynulých orlů šokoval ochránce přírody i širokou veřejnost, foto: Karel Makoň

„Zažíváme pocit marnosti, vzteku a beznaděje. Pro nás jde o jeden z nejdrastičtějších úhynů mořských orlů, který jsme kdy řešili. Mrtví dravci byli nalezeni nedaleko od hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot pod Velkým Borem na Klatovsku. Na místo, kam běžný člověk jen těžko přijde a kam někdo na hromadu hnoje vyváží i vedlejší živočišné produkty jako jsou zbytky z jatek, vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky. Tyto zbytky někdo úmyslně otrávil,“ uvedl tenkrát k případu šéf záchranné stanice Karel Makoň.  Neznámý pachatel tohoto otřesného činu ale vyvázl bez potrestání. Policisté totiž případ odložili.  

Co dělat, když naleznete uhynulého dravce?

  • Nacházíte se na místě činu, chovejte se podle toho. Na místě se zdržte jen nezbytně dlouhou dobu pro provedení záznamu, pak jej co nejvíce chraňte do předání kompetentním osobám před znehodnocením. Minimálně do předání se o něm nikomu nezmiňujte, pokud možno zůstaňte na blízku, abyste měli přehled, co se tam děje, případný pohyb dalších osob zaznamenejte. Informace a fotografie z místa nálezu nesdílejte na sociálních sítích!
  • Karbofuran je velmi silný jed, chraňte sami sebe, své blízké a svá domácí zvířata!
  • Ničeho se nedotýkejte, s ničím nehýbejte, prohlídku provádějte pouze očima! Nenahýbejte se příliš blízko k mrtvým zvířatům nebo návnadám. Karbofuran se vstřebává i kůží a dýchacími cestami!
  • Na místě nálezu se pohybujte co nejméně, ať nezničíte důkazy (otisky bot, stopy pneumatik, nedopalky, nábojnice apod). Odejděte odsud stejným směrem, odkud jste přišli. Zaznamenejte si polohu, zapamatujte si ji nebo nějak místo označte.
  • Nález nafoťte a neprodleně oznamte České společnosti ornitologické. Dále postupujte podle pokynů.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Zuzana Blažková

Štítky orel mořský, otrava orla mořského, otrávená návnada, AOPK, zvláště chráněný živočich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Orel mořský nalezený na Tachovsku nebyl otrávený. V minulosti ale zákeřný karbofuran zabíjel  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.