Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za otravu divoké zvěře byl v Česku odsouzen první člověk, řada dalších pachatelů spravedlnosti uniká

Rozsudek, na který se čekalo dlouhá léta v celé zemi, padl u strakonického okresního soudu. Poprvé byl v Česku odsouzen člověk za otravu divoké zvěře. V tomto případě šlo o otravu dvou orlů mořských a dvou krkavců. Odsouzený muž dostal trest 2,5 roku do vězení s odkladem na 3,5 roku. Rozsudek není pravomocný. Případem čtyř otrávených orlů mořských se zabývali naposledy kriminalisté z Klatovska. Těm se ale bohužel nepodařilo pachatele odporného činu vypátrat a usvědčit. Podobných otrav už bylo v regionu ale mnohem více.

Podle soudu muž otrávil dva orly a dva krkavce velké u Mečichova na Strakonicku v březnu roku 2019. O dva měsíce později našli policisté u něj doma přípravky s jedy karbofuranem a endrinem. Laboratorní analýzy prokázaly, že právě ty ptáky usmrtily. Česká společnost ornitologická uvedla, že už jen držení karbofuranu je trestné a v Evropské unii je jeho držení zakázané od roku 2008 pro jeho přílišnou jedovatost. Karbofuran se dřív užíval jako pesticid v zemědělství. Několik kapek jedu dokáže usmrtit prakticky jakéhokoliv živočicha. Každoročně je jím v ČR otráveno mnoho divokých zvířat, ale i třeba psů či koček.

„Ptačí kriminalitou se zabývám přes 20 let a teď jsem se konečně dočkal prvního odsouzeného traviče. Je to nesmírně důležitý signál pro ty, kdo neberou ochranu přírody vážně, že společnost má zájem ji chránit a má zájem si ochranu vynutit v případě potřeby i formou soudního rozhodnutí. Netěší nás, že má někdo problémy se soudy, ale příroda a životy ptáků jsou hodnotou, která za to stojí,“ řekl ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Dodal, že společnost za rok 2020 zaznamenala 51 nelegálně zabitých, většinou otrávených, ptáků. Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, kterou ČSO kvůli lepšímu hledání otrávených návnad zřídila, organizace zdokumentovala a předala policii 95 případů. Jejich oběťmi se stalo více než 250 ptáků.

Traviče orlů na Klatovsku kriminalisté nedopadli

Otravu čtyř orlů mořských nedávno odložila policie na Klatovsku. Dravce rovněž někdo otrávil karbofuranem. Traviče orlů, kteří zahynuli letos začátkem února poblíž Velkého Boru a Svéradic na Klatovsku, kriminalisté bohužel neodhalili. Dravci umírali v krutých bolestech. Neznámý pachatel tohoto otřesného činu ale vyvázne bez potrestání. Policistům se nepodařilo zjistit konkrétní osobu, jež umístila otrávenou návnadu na volně přístupném pozemku. „Z těchto důvodů trestní věc podezření ze spáchání zločinu týrání zvířat odložili, protože nebyly zjištěny skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání,“ uvedla mluvčí policie Dana Ladmanová.

„Mrtví dravci byli nalezeni nedaleko od hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot pod Velkým Borem na Klatovsku. Na místo, kam běžný člověk jen těžko přijde a kam někdo na hromadu hnoje vyváží i vedlejší živočišné produkty jako jsou zbytky z jatek, vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky. Tyto zbytky někdo úmyslně otrávil,“ řekl šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň, který mrtvé orly zajišťoval. Ten je přesvědčen o tom, že otrávená návnada musela být na místě cíleně umístěna za bílého dne a že pro čtyři orly jí bylo tak akorát. Na další zvířata už zkrátka nezbylo.

Orel mořský je podle zákona na ochranu přírody a krajiny zařazen do zvlášť chráněných druhů živočichů a patří do skupiny kriticky ohrožených ptáků.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DESOP Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva

Štítky soud, rozsudek, otrava divoké zvěře, otrava dravců, otrávení orli, masakr orlů mořských, Klatovsko, DESOP, Karel Makoň, policie, vyšetřování, Česko, okres Klatovy, ptáci, živočichové, Evropská unie, Zdeněk Vermouzek, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Jestli policie neví kdo tráví dravé ptáky, tak jim to řeknu. Jsou to myslivci a rybníkáři, kteří jsou rasisticky založení. Některé rasy zvířat považují za podřadné a hubí je všemi prostředky i nedovolenými. Bažant, zajíc, divočák, srnec a další zvěř, která je podle nich rasově nadřazena dravcům je chráněná. Ostatní může pochcípat tou nejhorší smrtí. Neuvědomují si, že kdyby dravci do přírody nepatřili, tak by je příroda sama nenechala vzniknout. Pak zemědělci, kteří jsou téměř všichni myslivci, pláčou, že jim úrodu žerou myši. Jak by ne, když vyhubili dravé ptáky, lišky, kuny, jezevce a další pro které jsou myši hlavní potravou včetně vlka.

Neděle, 2. května 2021, 11:40Odpovědět

Za otravu divoké zvěře byl v Česku odsouzen první člověk, řada dalších pachatelů spravedlnosti uniká  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.