Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Populární Bahna se vrací po dvouleté pauze, lidé budou mít šanci naposledy vidět bitevní vrtulníky Mi-17 a Mi-24

Po vynucené koronavirové přestávce se na cvičiště Bahna u Strašic v Brdech vrací oblíbená akce Armády ČR. Letošní ročník předvede stovky kusů nové i tradiční techniky a chybět samozřejmě nebude ani historická ukázka, která zavede diváky do mobilizace roku 1938. Lidé budou mít také jednu z posledních možností vidět v akci vrtulníky Mi-17 a Mi-24, které mají od příštího roku začít postupně nahrazovat americké stroje Viper a Venom.

Vstup na akci bude zdarma a zájemce tam dopraví i dvě autobusové linky, které budou jezdit z parkovišť z Dobříva a ze Strašic.

Milovníci vojenské techniky by si měli v kalendáři označit datum 25. června. V tento den se totiž uskuteční další ročník Dne pozemního vojska Bahna. Od rána budou na cvičišti k vidění dvě až tři stovky kusů vojenské techniky včetně nových vozidel chemického průzkumu, kolových obrněných transportérů Pandur, samohybné kanonové houfnice DANA či tanky T-72.

„Nebude chybět seskok výsadkářů, slanění z vrtulníků po takzvané fast rope či ukázka bezpilotního prostředku. Většinu techniky si budou moci návštěvníci doslova osahat i v prostoru statických ukázek,“ prozradil na tiskové konferenci zástupce velitele Pozemních sil Armády ČR brigádní generál Pavel Kolář.

Pozemní síly budou zastoupeny všemi jednotkami a nebe nad hlavami diváků pak ovládnou vrtulníky Mi-17 a Mi-24, které armáda postupně vymění za novější modely americké výroby. Návštěvníci tak budou mít jednu z posledních možností tyto bitevníky ještě sovětské provenience vidět.

Letošní ročník začne v 9:00 exhibičním vystoupením Čestné stráže Armády ČR a promenádním koncertem vojenské hudby. Po průletech vrtulníků a letadel vzdušných sil a oficiálním zahájení bude následovat defilé historické techniky, společná ukázka zásahu Policie ČR a Vojenské policie, hašení lesního požáru a výcvik psovodů. Odpolední část programu bude patřit velké historické ukázce bojů v pohraničí v roce 1938. „Letos jsme zvažovali zpracování operace Anthropoid, ale ta se do prostředí Bahen příliš nehodí. Proto jsme zvolili téma mobilizace roku 1938 a bojů v příhraničí, v Sudetech,“ vysvětlil ředitel Muzea na demarkační linii František Koch.

Veřejností oblíbená akce se v roce 2020 kvůli covidu nekonala vůbec. Vloni se uskutečnila, ale bez diváků. „Na návštěvníky se těšíme, jejich nepřítomnost se na atmosféře loňského, pouze živě přenášeného ročníku, značně podepsala. Přesto jsme zaznamenali na 35 tisíc unikátních přístupů k online přenosu,“ dodal Stanislav Drábek z Nadace pozemního vojska. Letos odhaduje návštěvnost na přinejmenším 50 tisíc diváků, jako to bylo ostatně i v době před pandemií.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR / Zdeněk Sedlák

Štítky Bahna, Armáda ČR, ukázka bojové techniky, bitevní vrtulník, policie, Strašice, Brdy, Mil Mi-24, Mil Mi-17, Armáda České republiky, technika, Bahno, Petr Pavel, Operace Anthropoid, Dobřív

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Populární Bahna se vrací po dvouleté pauze, lidé budou mít šanci naposledy vidět bitevní vrtulníky Mi-17 a Mi-24  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.