Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Originál listiny z roku 994 spatří lidé na pouhé dva dny, podle legendy ji přinesl na Rokycansko voják v botě

Souborem osmi vzácných listin z období středověku a raného novověku se může chlubit archiv v Rokycanech. Všechny dokumenty se týkají italského rodu Collantů a období před jejich příchodem na Moravu. Sedm písemností nyní mohou obdivovat návštěvníci Muzea Dr. Bohuslava Horáka, kde dokonce uvidí originál pergamenu starého více než tisíc let. Dokumenty i celá výstava vypráví příběh italského rodu i to, jak se dokumenty dostaly až na Rokycansko.

„Výstava se jmenuje Z Trevisa do Brtnice. Příběhy šlechtického rodu Collalto ukryté v rokycanském archivu. Jde o nejstarší listinu, která se věnuje tomuto rodu a která se nachází na území našeho státu. Pochází z listopadu 994,“ říká úvodem kurátorka výstavy a vedoucí Státního okresního archivu v Rokycanech Hana Hrachová.

Originál této listiny bude k vidění pouze v sobotu 12. března a ve čtvrtek 31. března letošního roku. Po dobu výstavy budou prezentovány její faksimile. Výstava jako taková potrvá až do 20. května.

„Tehdy ještě Německý král Ota III. tou listinou obdaroval šlechtice Rambalda Collalta a věnoval mu pozemky v severní Itálii za jeho věrné služby, které mu poskytl, aby získal císařský titul. Což se mu nakonec povedlo dva roky po vydání listiny,“ přibližuje Hrachová.

Původem italský rod Collaltů se významně zapsal do dějin na jižní Moravě a na Vysočině. Od roku 1623 vlastnili Collaltové panství v Brtnici a založili paulánský klášter. Na Jihlavsku vlastnil rod nemalé majetky. Prvním historicky doloženým příslušníkem rodu je Rambaldo I., o němž jsou zmínky už z 10. století. V roce 1946 byly majetky rodu na základě Benešových dekretů zkonfiskovány. O rok později Collaltové Moravu opustili. Jejich potomci žijí v Itálii a v Německu.

Jak se písemnost na Rokycansko dostala je záhadou. S největší pravděpodobností se jednalo o válečnou kořist českého legionáře, který přinesl osm listin, šest pečetidel a pět odříznutých pečetí. Je možné, že artefaktů bylo mnohem více, avšak se nedochovaly.

 „Za první světové války probíhaly v severní Itálii boje a pravděpodobně došlo k vyrabování hradu, kde byl uložen archiv rodiny Collantů. Nejspíš jeden z bojujících vojáků listinu přinesl jako výplň boty. Nevíme přesně kdy." vypráví kurátorka. Teorii, že voják použil dokumenty jako výstelku boty má dokládat fakt, že na listině byly fialové stopy, které odpovídaly barvě vojenských onucí. Pravdu se ovšem asi nikdy nedozvíme.

Nicméně máme zprávu z roku 1920, že ty listiny byly prokazatelně uloženy na radnici v Mýtě na Rokycansku. Odtamtud se v roce 1967 dostaly dokumenty do okresního archivu v Rokycanech,“ říká Hrachová. 

Pracovníci archivu, stejně jako bojovník z italské fronty, nejprve vůbec netušili, jakou vzácnost mají před sebou. Pergamen totiž neměl žádnou pečeť a jeho stav byl žalostný. „Listiny byly ve velmi špatném stavu, zejména ta úplně nejstarší. Byla značně zpřelámaná a potrhaná. Nejdřív se jí museli věnovat restaurátoři a až po dvou letech se nám podařilo listinu identifikovat,“ uvedla Hrachová.

Výstava představuje listiny z let z let 994 až 1549, které pocházejí z pera císařů Oty III. či Jindřicha VII. z roku 1312, papežů Evžena IV. z roku 1438 a Lva X. z roku 1515 včetně dochovaných olověných bul, či listinu francouzského krále Jindřicha II. z roku 1549. K výstavě je připraven také bohatý program pro děti, které si budou moci zkusit vzít do ruky husí brk či násadku a sami napsat pár slov v kurentu nebo svoje písmo ozdobit iluminací. 

Počet míst na dvě speciální komentované prohlídky je omezený a je třeba si předem rezervovat místo. Učinit tak mohou zájemci na čísle 378 370 700 nebo prostřednictvím na e-mailu ropruvodci@zcm.cz. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky historie, listiny, pergamen, muzeum, výstava, nejstarší, Rokycany, ZČM, okres Rokycany, obuv, Morava, Itálie, Bohuslav Horák, Brtnice, Ota III., první světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Originál listiny z roku 994 spatří lidé na pouhé dva dny, podle legendy ji přinesl na Rokycansko voják v botě  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.