Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zajímavé a výjimečné památky se v Rokycanech poprvé otevřou veřejnosti v rámci Dnů evropského dědictví

Rokycany se letos poprvé zapojí do Dnů evropského dědictví, jejichž cílem je v otevřít veřejnosti co nejvíce zajímavých památek, muzeí, knihoven či městských archivů. Akce se uskuteční od 9. do 17. září, přičemž v Rokycanech se zájemcům otevře hned deset atraktivních objektů. Vstupné je zdarma, ale na některá místa je potřeba rezervace. Jde například o komentovanou prohlídku gotické bašty či návštěvu Centra paleobiodiversity.

Dny evropského dědictví jsou společnou aktivitou Rady Evropy a Evropské komise. Rokycany si pro zájemce připravily na 9. září celodenní program. Zájemcům se otevře desítka objektů. Jedenáctým bude 14. a 16. září Farní sbor ČCE, který si připomíná sto let od založení.

„Občanům a turistům nabídneme celodenní program, kdy mohou navštívit běžně nepřístupné památky v Rokycanech. Zcela výjimečně mohou zavítat do gotické bašty s vestavěným altánem v Třebízského ulici, podívat se do sbírek Centra paleobiodiverzity s odborníkem Petrem Kraftem, zajít na komentovanou prohlídku kostela Nejsvětější Trojice či si vyslechnout výklad s hrou na varhany v kostele Panny Marie Sněžné od odborníka Jana Esterleho. Program zakončí koncert pěveckého sboru Základní umělecké školy Rokycany v kostele Nejsvětější Trojice v parku U Plzeňské brány,“ láká na druhou zářijovou sobotu starosta města Rokycan Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

Na čtyři lokality je nutná rezervace. V půlhodinových intervalech se budete moci podívat například do gotické bašty, a to v časech od 12:30 do 14:00. Registrovat se musíte také v případě návštěvy Centra paleobiodiversity, kde se zájemci podívají do depozitářů s odborníkem Petrem Kraftem v časech 10:00, 11:00, 13:00 a 14:00.

V archivu budete moci obdivovat pergameny a pečetidla

„Státní okresní archiv Rokycany připraví tři komentované prohlídky s podtitulem Evropské stopy v rokycanském archivu s kapacitou 30 lidí na jednu prohlídku. Nutná je registrace. Zájemci si budou moci prohlédnout pergamenové listiny, ale i pečetidla nebo třeba fotografie z různých koutů Evropy,“ pozvala do archivu jeho vedoucí Hana Hrachová. Do archivu se budete moci vydat v časech 10:00, 14:00 a 15:00.

„Nutná je také registrace do Vojenského muzea na demarkační linii na speciální komentované prohlídky vojenské techniky i interiéru muzea v časech od 11 a 15 hodin,“ uvedla mluvčí radnice Adriana Jarošová. Registrovat se můžete prostřednictvím e-mailu: adriana.jarosova@rokycany.cz, nebo na telefonu 371 706 104. Ostatní místa budou volně přístupná.

Celá akce vypukne v Rokycanech 9. září v 9:00 v kostele Panny Marie Sněžné přednáškou o kostele. Kdo zavítá na radnici, ten si bude moci užít prohlídku sklepení. Celodenní program nabídne také městská knihovna. „Otevřeno bude od 9 do 16 hodin. V 10 a ve 14 jsou naplánovány komentované prohlídky celého objektu. Po celou dobu budou k dispozici jednotlivá stanoviště pro dětské účastníky: dílničky, malování na kamínky, výroba záložek, lušťovky, soutěže, společné hraní,“ nastínila ředitelka knihovny Jana Aubrechtová.

Po celý den bude volně přístupná kaple sv. Václava v Borku, která je jindy veřejnosti uzavřena a v interiéru bude informační panel, jenž zároveň upozorní na kříž v blízkosti kaple. S výkladem průvodce se otevře také kaple Panny Marie Bolestné u koupaliště. Kostelem Nejsvětější Trojice v parku U Plzeňské brány bude během dne provázet duchovní David Dudáš. V podvečer v kostele zakončí Dny evropského dědictví koncert pěveckého sboru Základní umělecké školy Rokycany.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adriana Jarošová

Štítky Dny evropského dědictví, prohlídky památek, komentované prohlídky, městský archiv, knihovna, kostel, gotická bašta, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zajímavé a výjimečné památky se v Rokycanech poprvé otevřou veřejnosti v rámci Dnů evropského dědictví  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.