Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Stovky keřů, desítky stromů i trvalky ve štěrkových záhonech, obvod se ve velkém pustil do výsadby

Šest desítek stromů, přes tři stovky keřů a více než 200 trvalek. Tak by se dala v číslech shrnout nová výsadba na území prvního plzeňského obvodu. Nejvýraznější proměnou prošlo okolí 34. základní školy v Bolevci. Zaujmou ale také trvalky ve štěrkových záhonech, které mají zabránit růstu plevele a nadměrnému odpařování vody.

Největší proměnou prošlo prostranství kolem 34. základní školy v Gerské ulici v Bolevci. „Právě tam jsme nechali vysázet hned patnáct stromů. Jsou to především javory a dále čtyři okrasné třešně a dva duby. V této lokalitě přibylo také 230 keřů a téměř 50 trvalek,“ vyjmenoval místostarosta obvodu Miroslav Šuma (ANO). Záhony zpestřily kamenné průšlapové chodníky a chrání je akátová ohrádka.

Větší množství zeleně přibylo také v Lidické ulici. Zahradníci tam vysadili čtyři javory, 40 keřů a přes 150 trvalek. Většina rostlin je ve speciálních štěrkových záhonech, které brání růstu plevele a zabraňují nadměrnému odpařování vody, což je podle obvodu přínosem hlavně v horkých letních měsících.

Obvod vykácí stromy u Košuteckého jezírka a ve vnitrobloku na Lochotíně, nahradí je aleje a záhony

Během března půjdou k zemi desítky stromů na území prvního plzeňského obvodu. Ustoupit musí plánovaným projektům jako je například stavba nového objektu pro dětskou skupinu u Košuteckého jezírka nebo proměna vnitrobloku v Sokolovské ulici....

Stromy zahradníci sázeli napříč celým obvodem. „Například v  Komenského 24 zahradníci vysadili jeden javor a čtyři ambroně, tři javory přibyly u domů v Tachovské 1 a 3, stejný počet javorů je nově u parkovacího domu v Kralovické ulici, u domu v Toužimské 1 přibyly dvě sakury, před Sokolovskou 7 a 9 rostou dva dřezovce, u Sedlecké 7 jsou nově tři ambroně a tak by se dalo pokračovat,“ doplnila mluvčí obvodu Miroslava Vejvodová.

Další výsadby má obvod v plánu zase na podzim. S podněty, kde by bylo vhodné stromy vysadit, přichází i samotní obyvatelé. „Je však také nutné říct, že při plánování výsadby je třeba zohlednit celou řadu faktorů. Kromě vhodnosti začlenění do stávající krajiny, kdy je nutné vnímat prostor jako funkční celek i se stávající výsadbou, je to třeba umístění inženýrských sítí, kterými je například sídlištní zástavba opravdu hojně protkána. I proto je nutné každé místo důkladně prověřit,“ upozorňuje Romana Tomašuková, vedoucí Odboru životního prostředí a dopravy ÚMO Plzeň 1. 

Ohodnoť článek

Foto MO Plzeň 1, Miroslava Vejvodová

Štítky výsadba, sázení stromů, zeleň ve městě, trvalky, záhony, MO Plzeň 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky keřů, desítky stromů i trvalky ve štěrkových záhonech, obvod se ve velkém pustil do výsadby  |  Plzeňsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.