Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vesnice na Klatovsku ubytovala přes 100 ukrajinských uprchlíků, tvoří pětinu obyvatel

Obec Chanovice na Klatovsku se 700 obyvateli ubytovala přes 100 ukrajinských uprchlíků. Třetina je ve sportovním areálu, třetina u šesti českých rodin a třetina u svých blízkých, kteří už mají ve vesnici byty a z nichž někteří tam přišli pracovat už před 20 lety.

„Je to hodně navázané na místní dřevozpracující podnik Pfeifer, kde v době, kdy začala válka, pracovalo asi 50 Ukrajinců, převážně mužů, kteří tam byli na podnikové ubytovně a pár jich bydlí v domech v našich vesnicích," popisuje starosta Petr Klásek (Hasiči). Po začátku války za nimi přijelo hodně příbuzných, převážně matek nebo babiček s dětmi, pár mužů se naopak vrátilo na Ukrajinu, protože dostali povolávací rozkaz.

„Takže se statusem uprchlíka je nahlášena na území obce Chanovice více než stovka lidí," řekl Klásek. Nejvíc jich je v ubytovně sportovního klubu. Obec se hned po začátku války sešla s jeho předsedou, který se spojil s Ukrajinci žijícími v obci. Šest rodin už tam bydlí dlouhodobě ve svých bytech jako trvalí obyvatelé. „Předseda ubytovnu naprosto nezištně poskytl, i když musel rušit pobyty sportovních klubů a škol v přírodě, které tam byly nasmlouvané," vyzdvihuje starosta. Vnitřní prostory se musely přizpůsobit matkám s dětmi, i tomu, že jejich pobyt není na dva týdny, ale třeba na několik měsíců. Dovybavily se kuchyně a uzpůsobila sociální zařízení, uvedl starosta.

Od prvních dnů válečného konfliktu funguje v obci tým složený ze zástupců tělovýchovné jednoty, vedení firmy Pfeifer a dalšího podniku, lidí z obce, školy a ukrajinského pracovníka Pfeiferu, který žije v obci dlouhodobě s rodinou a je "styčným důstojníkem" pro uprchlíky. Spolupracují s krizovým štábem Obce s rozšířenou působností Horažďovice a oblastní charitou. Funguje to bez problémů, řekl Klásek.

Zhruba 15 žen, které přijely z Ukrajiny, už je zaměstnaných. Některé ale nemohou kvůli tomu, že mají malé děti nebo jejich parter v místě pracuje, a jsou tak finančně zajištěné. „Ve škole máme teď 12 ukrajinských dětí v různých třídách, což je náročné pro pedagogy i zaměstnance školy, protože musí učit také naše děti. Všechno se to rodí za pochodu," řekl Klásek. Obec musí také zajistit dostatek vody ve vodojemu, odvoz a likvidaci odpadů a dostatek potravin v obchodech. „A je také třeba být trochu zdrženlivý, jak ze strany Ukrajinců, tak našich občanů, protože je to zvláštní a složitá doba," doplnl starosta obce, v níž je nyní ubytováno zřejmě relativně nejvíce uprchlíků v kraji vztaženo k počtu stálých obyvatel.

Pfeifer má v současné době přes 500 trvalých zaměstnanců, z nich asi 65 zahraničních, hlavně Ukrajinců a Slováků. Firma, která s obcí dlouhodobě spolupracuje, se dále rozvíjí, investuje a zvyšuje spotřebu zpracovávané kulatiny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie SR

Štítky Ukrajina, pomoc Ukrajině, ubytování pro uprchlíky, Klatovsko, Chanovice, uprchlík, okres Klatovy, válka, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnice na Klatovsku ubytovala přes 100 ukrajinských uprchlíků, tvoří pětinu obyvatel  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.