Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Masakr čtyř orlů mořských vyšetřuje policie, neznámý pachatel je na Klatovsku otrávil

Otřesný masakr čtyř vzácných orlů mořských vyšetřují policisté na Klatovsku. Na jednom místě poblíž Velkého Boru je zatím neznámý pachatel otrávil. Majestátní králové nebes s rozpětím křídel přes dva metry uhynuli v nervové křeči se zatnutými pařáty, sedící na patách s poloroztaženými křídly a skloněnou hlavou.

„Otrávené orly jsme našli v sobotu. Zažíváme pocit marnosti, vzteku a beznaděje. Pro nás jde o jeden z nejdrastičtějších úhynů mořských orlů, který jsme kdy řešili. Mrtvé dravce jsme našli kousek od hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot pod Velkým Borem na Klatovsku,“ konstatoval zdrceně Karel Makoň, šéf plzeňské záchranné stanice živočichů.

Na místo, kam běžný člověk jen těžko přijde a kam někdo na hromadu hnoje vyváží i vedlejší živočišné produkty jako jsou zbytky z jatek, vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky, tentokrát někdo nalil jed. Jednalo se o karbofuran.

„Ptáci, kteří zároveň v přírodě fungují i jako zdravotní policie a likvidují hlavně mršiny, se sem pak naučili na zbytky chodit, a právě to se jim stalo osudným. Z hromady jedovatých zbytků si každý něco odnesl a obzvláště trýznivá smrt je zkroutila hned po několika prvních soustech,“ popsal naprosto nepochopitelný případ Karel Makoň.   

FOTOGALERIE: Otrava orlů mořských

Neděle, 7. února 2021, 09:36

FOTOGALERIE: Otrava orlů mořských
FOTOGALERIE: Otrava orlů mořských

Případ byl předán k vyšetření Policii ČR, která podle pitvy a analýzy obsahu volete uhynulých dravců a zajištěné nástrahy následně rozhodne, jak se bude celá věc klasifikovat a vyšetřovat.

„Už dnes si však troufám tvrdit, že jde na 99 procent o úmyslný trestný čin, týrání zvířat, nelegální manipulaci a používaní jedovatých látek, nepovolenou likvidaci vedlejších živočišných produktů, pytláctví a usmrcení hned několika zvláště chráněných a kriticky ohrožených živočichů! Navíc v této oblasti se bohužel ani zdaleka nejedná o ojedinělý případ, podobné kauzy tu mají svou tradici,“ uvedl smutně šéf záchranné stanice.  

S ohledem na závažnost případu a vzniklou škodu zvažují záchranáři ze stanice vypsání finanční odměny za pomoc při objasnění tohoto případu. „Zatím však musíme počkat na jednotlivé analýzy, další průběh vyšetřování a hlavně na stanovisko příslušných orgánů, které by se případem měly ze zákona zabývat jako první. Pokud však už dnes by měl někdo k těmto případům konkrétní poznatky, budeme rádi, když nám pomůžete tento masakr vzácných dravců objasnit,“ dodal Karel Makoň.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky otrava dravců, otrávení orli, masakr orlů mořských, Klatovsko, DESOP, Karel Makoň, okres Klatovy, Velký Bor, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbynek Prokop

Doufám, že toho gaunera, co to udělal, policie chytí a u soudu pak dostane exemplární trest. Takovýhle svinstvo! :(

Pondělí, 8. února 2021, 10:17Odpovědět

Masakr čtyř orlů mořských vyšetřuje policie, neznámý pachatel je na Klatovsku otrávil  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.