Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Unikátní objev v klatovských katakombách! Archeologové tam nečekaně našli pohřbené tělo

Naprosto unikátní a nečekaný objev učinili archeologové v jedné z krypt klatovských katakomb. Po odstranění násypu, který tvořil novou podlahu krypty se našly ostatky člověka uloženého do rakve. Pravděpodobně se jedná o jezuitu, který tam byl pohřben ve druhé polovině 17. století nebo v 18. století.

„Nedávné uzavření katakomb jsme využili k třetí dílčí rekonstrukci, která rozšíří expoziční expozici o dosud nevyužívané či málo užívané prostory krypt,“ říká Václav Chroust, předseda spolku, který katakomby provozuje a zároveň i místostarosta Klatov. Podle jeho slov jde o naprosto unikátní nález, protože ostatní mumifikované ostatky jsou totiž velmi dobře prozkoumané.

Nečekaný objev pozůstatků přičítá Václav Chroust tomu, že v 19. století se zvyšovala úroveň podlahy v kryptách. V jedné z nich pak ponechali a zasypalo tělo v rakvi. „Může teď jen spekulovat, proč se tak stalo. Ale přispělo to ke zpětné konzervaci toho těla. Možná, že tehdy tělo nebylo v úplně optimálním stavu na rozdíl od ostatních v katakombách, proto se ho rozhodli v kryptě pohřbít,“ uvedl Václav Chroust.

Co mohou o novém nálezu zjistit vědci?  

Teď bude na vědcích, aby k celému případu zjistili co nejvíce nových informací. Tělo prozkoumají restaurátoři a antropologové. Po ukončení průzkumu budou ostatky opět uloženy k odpočinku v prostorách klatovských katakomb.

Výzkum může přinést odpovědi na mnohé otázky. „Vypadá to, že ten člověk skutečně leží na dubových hoblinách. To je velmi zajímavé, protože všechny další ostatky v katakombách, které známe a se kterými se opakovaně manipulovalo, tak u nich už nejsou patrné ty okolnosti tehdejšího pohřbu. Zde máme k dispozici původní rakev a zdá se nám, že jsou v ní dubové hobliny. Chceme, aby naši odborníci udělali další analýzu, která by spočívala v tom, aby prověřili, zda v rakvi nebyly ještě nějaké další ingredience, které mohly napomoci mumifikaci. To zatím nevíme a doufejme, že se k tomu časem dozvíme více,“ uvedl Václav Chroust.    

Jezuité v Klatovech totiž praktikovali ve světě zcela ojedinělý způsob mumifikace zemřelých. Mrtvá těla ukládali na chmelovou podložku a nechali je ovívat vzduchem, který proudil důmyslným systém větracích kanálů je veden dutými sloupy v lodi jezuitského kostela až nad klenbu a soustavně přivádí do krypty suchý vzduch.

V důsledku závažného stavebního pochybení se v roce 1937 po přestavbě kostela narušil větrací systém. Některé větrací šachty byly zasypány. To vedlo ke zkáze většiny mumifikovaných těl. Z původních 200 se jich podařilo zachovat do současné doby jen 36, dále jsou v katakombách ještě dvě kostry.

Katakomby v Klatovech vznikly při výstavbě kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v letech 1656 až 1675. Do katakomb se ukládány rakve s těly řádových bratří a šlechticů nebo významných měšťanů, kteří řád podporovali. Poslední pohřbený pochází z roku 1783.

„Budeme muset narychlo předělat plány, které se týkaly právě rekonstruované krypty, protože bychom chtěli ponechat toho člověka pohřbeného na tom místě, kde byl nalezen. Změní se tedy náš původní plán, který jsme s tímto prostorem měli. V rámci rekonstrukce se teď bude snižovat úroveň spojovací chodby, která vede do druhé velké krypty a pak dolů k té studánce. Nepočítáme s tím, že bychom v těch prostorách učinili ještě nějaký podobný nález. Teď se řeší část katakomb, kterou jsme nedořešili při rekonstrukci v roce 2011,“ doplnil místostarosta Klatov Václav Chroust.  

Po rekonstrukci budou součástí prohlídek i krypty směrem k Divadelní ulici. Své místo v nich najdou nejen nové exponáty, ale i ostatky, které nejsou vystaveny. Po rekonstrukci, na počátku turistické sezony 2021, budou k dispozici katakomby celé. Větší roli získá sklep se studánkou, který je pozůstatkem bývalých měšťanských domů. Součástí video programu bude časem i pomyslná procházka klatovským podzemím.

Mumifikovaná těla zažila i velké a přísně tajné stěhování

V roce 2011 opustila na několik měsíců mumifikovaná těla podzemní krypty z důvodu rekonstrukce katakomb. V utajení a za mimořádných bezpečnostních opatření se těla posupně převážela vozidly pohřební služby do podzemí objektu, který se nachází jen několik desítek metrů od samotných katakomb. Unikátní akci mohlo přihlížet jen několik novinářů. Na transport mumií dohlíželi vedle restaurátorů i policisté, kteří zajišťovali plynulost provozu pohřebních vozů převážejících těla. Policisté zároveň dbali na bezpečí unikátních pozůstatků. V náhradních prostorách setrvala těla po celou dobu rekonstrukce katakomb. Po ukončení prací se stejným způsobem zase vracela zpátky.

Klatovské katakomby si v letošním roce až doposud prohlédlo více než 37 tisíc návštěvníků. Nejvíce jich bylo v létě, za červenec a srpen jich přišlo 24 tisíc. Katakomby byly letos opakovaně, v souvislosti s nouzovým stavem a proticovidovými opatřeními české vlády, uzavřeny.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Václava Chrousta / Katakomby Klatovy / Richard Beneš

Štítky katakomby, mumie, nález těla, nález ostatků, unikátní objev, archeologové, Klatovské katakomby, krypta, rekonstrukce, objev, rakev, Klatovy, Vláda ČR, Neposkvrněné početí Panny Marie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní objev v klatovských katakombách! Archeologové tam nečekaně našli pohřbené tělo  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.