Chodsko se připravuje na tradiční víkendové Chodské slavnosti. Po loňsku, kdy byly kvůli pandemii koronaviru jen virtuální, se letos uskuteční v omezeném rozsahu. Tradiční chodská pochoutka, bohatě zdobený koláč s tvarohem, povidly a mákem, ale nesmí chybět ani letos! Pekařům a cukrářům na Chodsku nadchází nejrušnější část roku. Do víkendu musí napéct a nazdobit tisíce koláčů.
Například rodinná pekárna a cukrárna Marie Vondrovicové v Bořicích nedaleko Domažlic vyrobí letos na 7000 koláčů. Aby byly co nejčerstvější, s pečením na slavnosti se začne ve čtvrtek ráno a každou hodinu pak v pekárně vyrobí 200 velkých chodských koláčů. Na pomoc museli povolat desítky žen z okolí.
„Před pandemií jsme dělali na slavnosti až 11 000 koláčů, peklo se nepřetržitě od středy do soboty. Loni kvůli koronaviru jsme udělali 4 600 koláčů a letos jich bude 7 000. Zájem by byl větší, ale nemáme kapacity," popisuje pekařka. Některé ženy, které s pečením pomáhají, jsou už starší a náročné noční směny by hůře zvládaly.
„Pro nás je to takové vyvrcholení celoroční práce, je to nejvíc, co naše cukrárna během roku udělá. Rušno je i na Vánoce nebo na Velikonoce, ale Chodské slavnosti jsou jednoznačně nejvíc - nejvíc lidí, nejvíc surovin," poznamenala Vondrovicová.
Neděle, 31. ledna 2021, 18:00
Myslíte si, že kroje už nejsou v módě? Paní Marie Kopecká by s vámi rozhodně nesouhlasila. Už roky se jako jedna z mála věnuje ručnímu šití lidových oděvů, a protože je z malé obce na Domažlicku, má k nim vztah už od malička. Tato práce je časově...
Tak například letos spotřebují v Bořicích na koláče na víkendové slavnosti 660 kilogramů mouky, půl tuny cukru, 46 kilogramů droždí, 4500 vajec, 1500 kilogramů tvarohu, 380 kilogramů švestkových povidel, zhruba 200 kilogramů máku, 210 kilogramů tuku a na dozdobení a ochucení mandle, rozinky a rum. „Začínáme naplno až ve čtvrtek ráno, aby koláče byly co nejčerstvější, aby nikdo nemusel mít strach, že dostane starý koláč z mrazáku," uklidňuje Vondrovicová.
Chodské slavnosti se uskuteční od 13. do 15. srpna. Hlavní kulturní program se bude soustředit v dolní části náměstí. Vstup na plochu pro diváky bude podmíněný potvrzeným dokladem o očkování proti covidu či negativním výsledku testu. Návštěvníci nepřijdou ani o stánky, které budou v patřičných rozestupech.
Do výroby koláčů se v pěti směnách od čtvrtka do soboty zapojí na 60 lidí - rodinní příslušníci, kamarádky i zručné pekařky z okolí. Těsto se zadělává z 20 kilogramů mouky, jakmile je hotové, hned se začne připravovat další várka. „Průběžně se dělají bochánky, které se vyvalují takovým speciálním kónickým válečkem, rukou se pak musí udělat obruba, natře se vajíčkem, a když je těsto dostatečně nakynuté, potře se tvarohem a pak se merhuje (maluje)," popsala postup Vondrovicová.
V pekárně mají práci přesně rozdělenou, část žen vyvaluje, část natírá koláče tvarohem, další se starají o pečení. Švestkovými povidly a mákem na koláče merhuje většinou květinové ornamenty, vlnky či srdíčka pět až šest žen. Ty nejzručnější dokážou koláč o průměru až 27 centimetrů bohatě nazdobit za jedinou minutu. „Každá merhovačka má svůj ornament a svůj rukopis. Když přijdu k peci, tak přesně vím, která žena který koláč merhovala," řekla Vondrovicová. Na slavnosti se v Bořicích dělají dolnochodské koláče, které jsou na rozdíl od hornochodských, zdobených pruhy povidel, máku a tvarohu, bohatší a zdobnější.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.