Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Migrující ropuchy ochrání před koly aut nové bariéry

Milostný život žab má svá pevně daná pravidla. Například se každý duben desítky obojživelníků vydávají na strastiplnou cestu ke stojatým vodám, kde položí základy budoucí generace. Bohužel řada z nich zahyne pod koly aut. Takový problém například vnímají lidé u obce Černá Řeka na Domažlicku, kde ekologové vybudovali nová bariéry, které by měly migrující živočichy ochránit.

Rozmnožit se! To je silný pud, který žene ropuchy směrem k rybníku na Černém potoce. V cestě jim ale stojí silnice II. třídy ve směru na Lískovou, odkud byly v posledních letech hlášeny početné úhyny žab pod koly aut. Letos tomu ale bude jinak. Na vybraném úseku ekologové postavili zhruba 250 metrů dlouhou bariéru, která má nasměrovat obojživelníky do propustku pod silnicí.

„Na místo, kde ropuchy hynou pod koly aut, nás upozornili přímo lidé z Černé Řeky. Zajistili jsme finance na bariéru a nyní budeme zkoumat, kolik a jaké druhy obojživelníků přes silnici putují. Zatím víme jen o ropuchách obecných, ale mohou se tu objevit i čolek obecný či horský. Podle získaných dat navrhneme trvalé zabezpečení – buď formou propustků pod silnicí, nebo trvalou bariérou,“ vysvětluje Zuzana Blažková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK).

O nainstalování bariéry se postaral revírník z lesní správy Horšovský Týn za finanční podpory Programu péče o krajinu Ministerstva životního prostředí. Do budoucna budou na místo dohlížet pracovníci AOPK. Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, musí bariéru kontrolovat každý den.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AOPK ČR

Štítky ropucha, AOPK, Domažlicko, rybník, příroda, migrace, ekologie, silnice, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Černá řeka, okres Domažlice, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Migrující ropuchy ochrání před koly aut nové bariéry  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.