Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tři nové sanitky převzala dnes do užívání Domažlická nemocnice

Flotilu sanitních vozů Zdravotnické dopravní služby (ZDS) obnovuje a rozšiřuje Domažlická nemocnice. Dnes převzala tři nové vozy VW T6 Transporter. Nahradí jimi starší sanitky, které mají najeto přes půl milionu kilometrů a jejichž provoz přestává být efektivní.

Novým sanitkám požehnal bezpečný provoz Wojczech K. Polewski, administrátor římskokatolické farnosti ve Staňkově. Všechny tři sanitky včetně zdravotnické zástavby stály nemocnici přes čtyři miliony korun. Jeden z vozů uhradila nemocnici formou daru obec Česká Kubice.

Domažlická nemocnice provozuje zdravotnickou dopravní službu od března 2019, kdy ji převzala od Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje včetně zkušeného personálu a 13 vozů různého stáří a s různými počty najetých kilometrů. „Dva z těchto vozů postupně dosluhují. Jeden proto úplně vyřadíme a z jednoho uděláme technické vozidlo pro jiné než zdravotní účely. Třetí nová sanitka rozšíří flotilu,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Hubáček s tím, že nové vozy budou pro pacienty oproti stávajícím pohodlnější a tišší a pro nemocnici ekonomičtější.

Domažlická nemocnice má aktuálně k dispozici 14 sanitních vozů, které využívá tým 25 lidí. Sanitky najedou měsíčně 46 tisíc kilometrů měsíčně a přepraví 1270 pacientů za jeden měsíc.

Do doplňkového vybavení nových vozů patří samozřejmě zvuková a světlená signalizace a bezpečnostní polepy. „Vnitřní vybavení tvoří mimo jiné takzvané lehátkonosítko se samovyklápěcím a skládacím podvozkem, transportní křeslo pro vynášení imobilních pacientů například do schodů, transportní plachta pro manipulaci s pacientem ve zhoršených podmínkách, zdravotnické potřeby první pomoci včetně defibrilátoru a dále třeba kyslík a jiné zdravotnické vybavení,“ popisuje vedoucí řidič dopravní služby Miloslav Kundrát.

Zdravotnická dopravní služba zajišťuje nepřetržitě 24 hodin denně po sedm dnů v týdnu dopravu raněných, nemocných, rodiček a vůbec pacientů, kteří vyžadují neodkladnou péči a kterým jejich stav neumožňuje dopravit se na vyšetření, ošetření či hospitalizaci vlastním vozem, pěšky, ani hromadnou dopravou. Zároveň služba zajišťuje přepravu pacientů mezi zdravotnickými zařízeními.

V obou případech přepravu indikuje lékař, a hradí ji tak systém zdravotního pojištění. Nemusí se přitom jednat jen o pacienty Domažlické nemocnice. Službu mohou využít i další poskytovatelé zdravotnických služeb. A ZDS zajišťuje na vyžádání i přepravu samoplátců, například pro přepravu do lázní nebo z jiných důvodů.

Sanitky a jejich posádky jsou zároveň sekundární součástí krajského integrovaného záchranného systému a v případě hromadných neštěstí nebo jiných krizových situací slouží jako záloha záchranné zdravotnické služby. Na objednávku si mohou navíc vozy a řidiče-zdravotníky najmout k zajištění zdravotní služby například pořadatelé kulturních, sportovních a jiných společenských akcí. Domažlický dispečink zároveň řídí zdravotnickou dopravní službu Stodské nemocnice, která má vlastní flotilu vozů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NKP

Štítky Domažlická nemocnice, nové sanitky, Zdravotní dopravní služba, převoz pacientů, Domažlická nemocnice, a.s., pacient, nemocnice, Volkswagen Transporter T6, Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, Petr Hubáček, Česká Kubice, Miloslav Kundrát, Stodsk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři nové sanitky převzala dnes do užívání Domažlická nemocnice  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.