Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Domov pro lidi s Alzheimerem a stařeckou demencí se dočká rozšíření, stavba vyjde na 80 milionů

Stávající kapacita Domova se zvláštním režimem v Domažlicích je nedostatečná. Problém, který sužuje všechna podobná zařízení v Česku, chce radnice vyřešit rozšířením objektu. Přibýt by tam mělo 16 dalších lůžek, celkem by jich bylo 40. Město bude žádat o dotaci. Náklady se pohybují okolo 80 milionů korun bez DPH.

,,Rada města doporučila zastupitelstvu schválit záměr realizace tohoto projektu a podání žádosti o dotaci z programu Národního plánu obnovy - Modernizace a rozvoj pobytových služeb sociální péče," uvedl starosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL). Stávající kapacita domova pro klienty se stařeckou demencí a Alzheimerovo chorobou je nedostatečná, podobně jako všude jinde v Česku. Aktuálně domov v Benešově ulici disponuje 16 lůžky. Po modernizaci by jich bylo o 16 více.

Domov se zvláštním režimem s kapacitou 24 lůžek funguje v Benešově ulici od února 2018. Vznikl z areálu bývalých jeslí, které prošly kompletní rekonstrukcí za téměř 30 milionů korun. 

„Díky již připravenému projektu máme šanci získat zmíněnou dotaci z Národního plánu obnovy a pustit se do výstavby novostavby, která bude stát v sousedství stávajícího domova," doplnil starosta.  Odhadované náklady se pohybují okolo 80 milionů korun bez DPH. Dotace by mohla pokrýt až 100 procent uznatelných nákladů. „Stavbu musí předfinancovat město, případná dotace by se vyúčtovávala až po kolaudaci stavby. Zaručení financování ze strany města je jednou z podmínek pro poskytnutí dotace,“ vysvětluje mluvčí radnice Josef Babor.

Domov projektuje ateliér Mepro, který stál i za projektem stávajícího domova a například i rekonstrukcí Kulturního centra Pivovar Domažlice, za což získali ocenění Stavba roku Plzeňského kraje.

Ohodnoť článek

Foto Josef Babor, město Domažlice

Štítky Alzheimerova choroba, stařecká demence, domov se zvláštním režimem, domov seniorů, péče o seniory, Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domov pro lidi s Alzheimerem a stařeckou demencí se dočká rozšíření, stavba vyjde na 80 milionů  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.