Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Klub radioamatérů s dlouholetou tradicí bojuje za pozemek, kde mají základnu a kde pořádají veřejné akce

Bezmála 30 let ladí nadšenci své vysílačky na domažlickém Baldově, odkud navazují spojení s celým světem. V době svého největšího rozkvětu měl CB klub Domažlice stovku členů. S příchodem mobilních telefonů zájem o tuto aktivitu téměř zmizel, ale klub i tuto těžkou zkoušku přečkal. Nyní má zhruba 40 aktivní členů a mezi nimi i několik juniorů. Kromě svého koníčku pořádají i populární akce pro veřejnost. Sami říkají, že Baldov není jen jejich, ale patří všem. Pozemky nicméně klub nevlastnil a chtěl to změnit. Není ale ziskový, proto hledá pomocí sbírky peníze, aby splatil několikaset tisícovou půjčku.

„Naší hlavní činností je radioamatérství. Pořádáme i celostátní srazy a podařilo se nám vyhrát mistrovství republiky juniorů. Úspěchy máme i ve VKV závodech. Členů radioamatérů máme zhruba 40, přičemž jsou mezi námi především starší ročníky, ale máme i čtyři velmi aktivní mládežníky. Při našich veřejných akcích máme zapnuté vysílačky, aby lidé věděli, co děláme a že umíme navázat dlouhé spojení i na 12 000 km,“ říká předseda CB Klubu Domažlice Roman Holub.

Právě pořádáním kulturních akcí se snaží členové klubu vrátit na Baldov znovu život a nutno dodat, že se jim to daří vcelku úspěšně. „Začali se zde pořádat akce jako je Baldovská pářka, Baldovské tvoření, kdy si lidé mohli vyzkoušet různá řemesla jako je hrnčířství, košíkářství a tak dále. Poslední akcí byl Jazzový Baldov, kam přišlo opravdu hodně lidí,“ pochvaluje si Holub.

„Chceme, aby Baldov vzkvétal."

Návrší, kde radioamatéři působí, je opravdu půvabným místem s třešňovým sadem a výhledem na Šumavu. Dosud si tyto pozemky klub pronajímal. Jakmile se vyskytla možnost je koupit, ihned ji chtěli využít.

„Měli jsme velkou starost, aby nás někdo nepředběhl a pak nás nevyhnal. Děsí nás představa, že by si to někdo koupil, oplotil a už by se tam nedalo být. Naši předchůdci se o toto místo starali a je to pro nás srdeční záležitost. Nejsme ale ziskový spolek a museli jsme si půjčit. Nyní se potýkáme se splacením půjčky. Úvěr, který je zatížen zástavou Bladova, musí být splacen do konce roku 2027. Celkem se jedná o částku přes 700 tisíc korun," vysvětluje předseda klubu.

Proto také vznikla sbírka na platformě Donio, kde by klub chtěl vybrat částku 400 000. Jejich snahu již podpořil například Klub českých turistů Domažlice, který přispěl částkou 20 tisíc korun. Tisícové příspěvky dávají i například bývalí radioamatéři. „Fandím CB klubu. Byl jsem členem a zažil spoustu dobrých přátelství a dobrodružství, ať se daří,“ vzkázal například pan Václav.

„Až splatíme dluh, rádi bychom tam vybudovali i nějaké vyžití pro děti. Už jsme tam otevřeli přes víkend občerstvení, aby si lidé na procházce mohli dát něco malého k jídlu či pití. Všem, kteří nás podpořili, patří obrovské díky. Baldov není jen náš a chceme, aby dál vzkvétal,“ uzavřel Roman Holub.

Historie CB klubu Domažlice se začala psát v roce 1994, kdy se nadšenci scházeli nejprve na Vavřinečku u Domažlic. Později si pronajali pozemky kolem bývalé vojenské hlásky na Baldově. Na přelomu tisíciletí pořádali členové poměrně velkolepé srazy s bohatým doprovodným program. Pak ale zájem začal upadat a klubu hrozil zánik. Vše ale přečkal a znovu se pokusil vrátit život na malé návrší nad městem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Roman Holub

Štítky radioamatéři, CB Klub Domažlice, Baldov, kulturní akce pro veřejnost, kultura v Domažlicích, sbírka, koupě pozemků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klub radioamatérů s dlouholetou tradicí bojuje za pozemek, kde mají základnu a kde pořádají veřejné akce  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.