Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zvony na šikmé domažlické věži na čtyři dny v týdnu utichnou, chybí zvoníci

Zvony na historické městské věži v Domažlicích už nebudou znít tak často. Odbíjet budou už jen v pátek a o víkendu. Důvodem je nedostatek zvoníků, kteří každý den vyšlapali 194 schodů, aby rozhoupali zvony na vrcholu věže. Pokud by ovšem někdo měl zájem a přidal by se ke zvoníkům, mohla by se tato tradice znovu obnovit.

Od příštího týdne se bude na domažlické věži zvonit pouze v pátek, sobotu a neděli. Informovali o tom zvoníci z Domažlic na svých sociálních sítích. „Posledních pár let nás bylo málo, ale nějak jsme ještě celý ten týden zvládali. Bohužel už jen nás zase o něco míň a teď už se to nezvládne,“ uvedli zvoníci.

Pravidelné zvonění zavedli v chodské metropoli v roce 2004. Do té doby se zvuk zvonů rozléhal městem pouze při nedělní mši. Nyní se opět vše změní. „Pokud bude církevní památka k panně Marii nebo církevní svátek, či slavnost a vyjde to třeba na úterý nebo čtvrtek, bude se ten večer zvonit. Pokud ne, bude zvonění pouze tři dny v týdnu,“ upřesnili.

Jedenkrát denně se zvony rozezní vždy v pátek a v sobotu od 18:00. V neděli budou bít čtyřikrát a to v 7:45, 9:15, 12:00 a v 18:00.  „Pokud by se třeba někdo našel, kdo by měl chuť chodit zvonit, tak by se pravidelné zvonění mohlo znovu obnovit,“ připouští zvoníci.

Domažlická věž je vychýlená o více než půl metru

Ikonická domažlická šikmá věž je vysoká 56 metrů a od své osy se odchyluje o 59 centimetrů. Historici se domnívají, že vznikla ve 2. polovině 13. století, kdy český král Přemysl Otakar II. povýšil Domažlice na královské město a udělil mu právo, aby si postavilo obranný systém. Věž původně stála samostatně a byla součástí opevnění. Dnešní podobu získala díky přístavbě kostela v 16. století. V malé světnici pod střechou věže bydlel kdysi ponocný se svojí rodinou. Jeho hlavní náplní bylo střežit město před požárem i nepřáteli.

Už při pohledu na válcovitou kostelní věž, kterých není v ČR mnoho, zaujme její náklon. Badatelé se domnívají, že k náklonu došlo už během výstavby. Na vině je pravděpodobně nekvalitní podloží. Že něco není dobře zpozorovali už při stavbě samotní dělníci a začali přikládat více na materiálu na protější stranu. Tímto kouskem věž stabilizovali a zajistili, že jí můžeme obdivovat dodnes. Z jejího vrcholu dohlédtete až k pohraničnímu pásmu Českého lesa a Šumavy. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Antoš

Štítky Domažlická šikmá věž, Domažlice, zvoníci, klekání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvony na šikmé domažlické věži na čtyři dny v týdnu utichnou, chybí zvoníci  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.