Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ztratil se dron, který zachraňuje životy srnčat před sekačkami na loukách, letos už pomohl 55 mláďatům

Právě v těchto dnech vrcholí období, kdy se čerstvě narozená mláďata ukrývají v bezpečí vzrostlé trávy. Jejich instinkt jim radí, aby se krčila co nejvíce k zemi. Před blížící se zemědělskou technikou nemají šanci uniknout a to je stojí život. Podle inciativy Stop sečení srnčat takto ročně zahyne až 60 tisíc mláďat. Zachraňovat se je ale daří díky moderním technologiím, přičemž velkým pomocníkem jsou drony. Na Domažlicku se bohužel jeden takový dron ztratil.

„Nekontrolovaně nám ulétl dron na záchranu srnčat a ztratil se někde v oblasti Všeruby, Hájek, Brůdek, Prapořiště, Nová Ves,“ informovalo Myslivecké sdružení Javor Chodská Lhota prostřednictvím sociálních sítích. Dále doplnili, že se díky němu už podařilo letos zachránit 55 srnčat.

Právě moderní technika pomáhá myslivcům a ochráncům zvířat najít srnče ukrývající se v trávě a mohou ho přenést do bezpečí. „Díky dronům jsme se obrovsky posunuli dál. Výsledky v počtech kusů zachráněné zvěře jsou díky dronům úplně někde jinde,“ potvrdila již dříve naší redakci koordinátorka kampaně Stop sečení srnčat Pavla Benettová.

Před čtyřmi lety začal například mysliveckým sdružením na Sušicku pomáhat například Adam Přerost„Vždycky dostaneme echo, kde se bude sekat a my se na to den předem připravíme. Okolo sedmé večer si zavoláme a řekneme si čísla parcel. Poté se domluvíme s myslivci z dotčených sdružení. Létat začínáme okolo půl páté ráno, ale není výjimkou, že létáme i dřív,“ prozradil dronař.

Kromě kampaně Stop sečení zvířat můžete na sociálních sítích narazit na další skupiny dobrovolníků, kteří se sdružují podle regionů. Velmi početná jen také skupina Zachraň zvíře před sekačkou. Informace pro myslivce, zemědělce i dobrovolníky jsou také na webu Senoseč online.

Pokud přes termokameru spatří v trávě bod, který značí malé srnče, zavolá obratem přes mobil nejbližšího myslivce, který se ke zvířeti opatrně přiblíží. „Zásadní věcí je, aby měl na sobě rukavice a nezanechal po sobě žádnou pachovou stopu. Když je srnče ještě velmi malé, tak se vezme do trávy a umístí se na nejbližší nesečené místo. Většinou někam k lesu nebo na blízkou nesekanou louku. Když už je větší, tak ho vyženeme,“ dodává.

Spolky se nicméně potýkají s nedostatkem dronařů a lidí, kteří by techniku měli doma a chtěli by pomoci moc není, nebo se minimálně neozývají. Pomocnou ruku ale někdy například přiloží hasiči jako tomu bylo nedávno třeba v sousedním Karlovarském kraji.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MS Javor Chodská Lhota

Štítky záchrana srnčat, zachraň zvíře před sekačnou, senoseč, pátrání, hledá se dron, moderní technologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztratil se dron, který zachraňuje životy srnčat před sekačkami na loukách, letos už pomohl 55 mláďatům  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.