Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Počty nezaměstnaných mírně rostou, přibyli i zahraniční pracovníci

Aktuálně hledá na území Plzeňského kraje práci 12 589 uchazečů, podíl nezaměstnaných se tak zvýšil na 3,1 procenta. Nejvíce lidí bez práce hlásí okres Tachov, naopak nejlepší situace je na jižním Plzeňsku. Pracovníků ze zemí EU za posledních měsíc lehce přibylo, naopak úbytek hlásí statistiky u pracovníků ze třetích zemí.

„Krajská pobočka v Plzni eviduje celkem 12 589 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 34 vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 3 857 osob,“ uvedl analytik trhu práce Tomáš Moravec.

Ke konci listopadu nabízely pracovní úřady přes 25 tisíc volných míst, na jedno připadá v průměru půl uchazeče. Nejvíce nabídek je už tradičně v okresech Plzeň – město, Plzeň – Sever a v Klatovech. Z celkového počtu bylo 644 míst vhodných pro osoby se zdravotním postižením, míst pro čerstvé absolventy bylo 4 652. Přes 20 tisíc pozic také odpovídalo podmínkám pro zaměstnávání zahraničních pracovníků.

„V rámci aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) bylo od počátku roku 2020 prostřednictvím příspěvků APZ podpořeno 1 194 osob, z toho bylo zařazeno 620 osob do rekvalifikačních kurzů,“ dodal Moravec.

Oproti říjnu přibylo v kraji také skoro tisíc pracovníků ze zemí EU. Dlouhodobě pobývá v kraji nejvíce Slováků, podle Českého statistického úřadu jich zde žije přes 16 a půl tisíce. Hned za nimi následují Rumuni a Bulhaři. Oproti minulému měsíci je v kraji o 280 méně pracovníků ze třetích zemí, aktuálně jich zde pobývá přes osm tisíc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nezaměstnanost, úřad práce, míra nezaměstnanosti, statistika, Plzeňský kraj, Evropská unie, Plzeň, Tachov, Český statistický úřad, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nezaměstnaných mírně rostou, přibyli i zahraniční pracovníci  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.