Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přes léto hlásí řada míst v kraji rekordní návštěvnost! Jarní ztráty se jim podařilo dohnat

Prázdninová turistická sezona v Plzeňském kraji se podle mnohých provozovatelů vydařila. Rekordní návštěvnosti hlásí šumavské obce, některé památky, sportovní areály, plzeňská zoo i některá koupaliště. Potvrdil se předpoklad, že řada lidí kvůli koronaviru letos nepojede do zahraničí a stráví dovolenou v tuzemsku. Některá místa díky zvýšené červencové a srpnové návštěvnosti dokonce dohnala i jarní výpadek, kdy byla kvůli koronaviru uzavřená.

Velmi úspěšné léto si pochvaluje například plzeňská zoologická zahrada, kam loni za celý rok přišlo poprvé ve čtyřiadevadesátileté historii přes půl milionu lidí. „V červenci bylo v zoo 104.000 lidí, byl to nejlepší červenec všech dob a druhý nejlepší měsíc všech dob po srpnu 2010. Srpen by měl být v návštěvnosti podobný," pochvaluje si mluvčí zoo Martin Vobruba.

Nejúspěšnější červenec za 15 let měl letos také největší sportovní areál v kraji, železnorudský Ski&Bike Špičák. „I v srpnu u nás byla návštěvnost v meziročním srovnání těchto měsíců zhruba o 20 procent vyšší než v předchozích letech. Lidí sice přijelo trochu méně, asi o deset procent, než v červenci, ale oba letošní prázdninové měsíce jsou pro nás v návštěvnosti nadprůměrné," řekl ředitel Vladimír Kasík.

Daří se památkám

Dohnat jarní výpadek v návštěvnosti se podařilo státním hradům Rabí a Velhartice na Klatovsku. Na Rabí od 1. července do 18. srpna přišlo letos 40.025 lidí, což je oproti stejné době loni o 7005 lidí více, na velhartickém hradě mají letos o prázdninách oproti loňsku zatím o 8429 lidí více. Některé památky v kraji ale naopak mají o prázdninách méně turistů než loni. O několik tisíc méně jich přišlo například na zámek v Horšovském Týně, kde letos vynechali oblíbenou letní výstavu filmových kostýmů z pohádek, o něco menší návštěvnost než loňské prázdniny měl také například zámek Kozel nebo hrad Švihov.

Narvaná Šumava

Obrovský nápor zažívá o prázdninách Šumava a její středisko Modrava. Jen za červenec projelo obcí v obou směrech od Srní 62.949 aut, například v březnu to přitom bylo za měsíc jen 3836 aut. V předchozích letech projelo Modravou v červenci kolem 55.000 aut. Srním projelo za červenec 67.372 aut, loni jich bylo 54.206.

Infrastruktura ale není na tak velký nápor dostačující, řekl starosta Modravy Antonín Schubert. „Stát řekl, že tady u nás bude národní park a VIP území, ale pak se o to přestal starat a pro turisty nic neudělal," řekl. Denní realitou Modravy v posledních měsících jsou podle něj přeplněná parkoviště a silnice. Obecním infocentrem projde denně 800 lidí, to je víc než desetinásobek počtu stálých obyvatel obce. Plné jsou hotely i restaurace. Obec měsíčně vynaloží navíc desítky tisíc korun na denní odvoz a uložení odpadků, které by jinak z košů odvážela jednou za dva týdny. Denně se také dezinfikují veškeré lavičky, hřiště, zastávky a veřejná prostranství. Náklady se obci zdaleka nevrátí například na vybraném parkovném. Kvůli velkému množství lidí a tedy například zvýšenému riziku požáru staví obec hasičskou zbrojnici, kterou by jinak pro ani ne stovku svých obyvatel nepotřebovala, řekl Schubert.

„​Co je ale nejhorší, je prohlubující se nevraživost mezi skupinami návštěvníků - cyklisty, pěšími a motoristy. Auta si stojí zaparkovaná, kde chtějí, na silnicích se nedodržují pravidla. Cyklisté jezdí po chodnících nebo po silnici, i když mají cyklostezku. Nedávno srazila jedna cyklistka dítě, o pár týdnů dřív jiný cyklista srazil naši místní paní, která šla s kočárkem a dítětem. Podobné konflikty jsou na denním pořádku," řekl starosta.

Spokojenost hlásí i půjčovny lodí

Řada lidí se letos rozhodla trávit dovolenou u vody. Se sezonou jsou spokojené i půjčovny lodí. Zatímco v plzeňské půjčovně H2O za prázdniny enormní nárůst zájmu o lodě na Berounku nezaznamenali, sušické půjčovny si léto chválí. Na Otavu se letos vydalo hodně lidí, kteří si třeba udělali při dovolené na Šumavě výlet po řece, řekl novinářům provozovatel jedné z půjčoven lodí.

Velkou návštěvnosti má oproti loňsku také koupací biotop Kotynka v Dobřanech na Plzeňsku. „Podle přehledu návštěvnosti, i přes první rozpaky rekreantů, se sezona rozjela dobře a díky pěknému slunnému počasí v horkých dnech vykazovala návštěvnost rekordních čísel," řekl starosta Martin Sobotka. V červenci přišlo na Kotynku 5151 lidí, loni jich bylo 3355. Za srpen je zatím návštěvnost 5480 lidí, loni za celý srpen jich bylo 1463.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky návštěvnost, kraj, Plzeňský kraj, památky, léto, cyklista, Modrava, COVID-19, hrad, Šumava, Martin Vobruba, silnice, Martin Sobotka, Srní, Rabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes léto hlásí řada míst v kraji rekordní návštěvnost! Jarní ztráty se jim podařilo dohnat  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.