Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V noci udeří mrazy. Ohroženi jsou hlavně sadaři

Hydrometeorologové varují před mrazy, které udeří během úterní noci a středečního rána. Podle předpovědi by na jihozápadě Čech mohly teploty ráno klesat k -2 stupňům Celsia. Ohroženy jsou tak zejména ovocnáři a další pěstitelé. Ti říkají, že pokud už další mrazy nepřijdou, mohla by být letos úroda bohatší než v loňském roce.

Aspoň v to doufají v Sadech Nebílovy. Dosavadní odhad úrody v sadech byl, že bude lepší než loni. Ale už nesmí přijít žádné mrazy, řekla novinářům Jana Zikmundová, vedoucí sadů, kde pěstují jablka, hrušně, švestky, ale také třešně nebo borůvky.

"Jsme připraveni na zamlžování, ale myslím si, že u nás bude tak do plus jednoho stupně," uvedla Zikmundová. Stroje na výrobu mlhy, takzvané zamlžovače, dokážou zvednout teplotu okolo stromů až o tři stupně a udrží ji i přes tři hodiny. Zamlžovat dokážou sady zhruba deset hektarů.

"Letos už jsme si mrazy vybrali dvakrát," uvedla Zikmundová. Březnový i dubnový mráz byl proti minulým letům horší, protože už od půlnoci bylo sedm stupňů pod nulou. "V sadech se hned začalo topit, aby se teplota zvýšila o dva tři stupně. Ale i těch minus čtyři je pro ten sad kritických," uvedla. Ale i při "vytápění" hrozí riziko, že promrzne stopka a jablko pak spadne v červnu. "Uvidíme. Zatím se to jeví, že bude takový zdravý propad, ale že něco (úroda) bude," dodala.

Zateplování je podle Zikmundové hrozná práce, ale sady si tím určitě polepšily. "Když bychom nedělali nic, tak bychom si to vyčítali, aspoň jsme se o něco pokusili," řekla. Pracovníci sadů museli naplnit 700 košů peletami, rozvezli je po sadu a pak v noci zhruba od 02:00 koše zapalovali. Koše kouří do brzkého rána a oteplí sad. "Dělali jsme to na šesti hektarech. V té době jsme měli nejkritičtější třešně a hrušky, jablka byla ještě zavinutá v silných poupatech," uvedla. Třešní sice bude méně, ale urodí se. Budou také hrušky, švestky i borůvky, které jsou zatím nepoškozené.

Na rozdíl od mnoha jiných pěstitelů neočekávají sady v době sklizně problémy s brigádnicemi, zejména z Ukrajiny. "Už nyní u nás pracují dva Ukrajinci. A zatím ta paní, která nám zajišťuje brigádníky, říká, že se jí lidé hlásí, že je obstará a dostane je k nám (do ČR), takže jsme relativně v klidu," řekla vedoucí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky mráz, zima, počasí, předpověd, sady, ovoce, sad, Česko, jablko, Nebílovy, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V noci udeří mrazy. Ohroženi jsou hlavně sadaři  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.