Počasí dnes23 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Saharský prach zhoršuje kvalitu ovzduší, ve větších koncentracích přechází i přes západ Čech

Přes Česko začal v noci na sobotu přecházet saharský prach. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v odpoledních hodinách zveřejnil podrobnější informace, ze kterých vyplývá, že poměrně velké množství častic se dostalo i nad západní Čechy. Podle meteorologů může prach tlumit sluneční paprsky, což vede ke snižování teplot a zhoršení kvality ovzduší.

„Jak jsme dopředu avizovali, přes naše území přechází poměrně výrazné množství saharského prachu. V dnešních nočních a brzkých ranních hodinách došlo i k výraznému nárůstu koncentrací prachových částic PM10,“ uvedl po poledni ČHMÚ na svých sociálních sítích. K jedné hodině odpolední byla kvalita ovzduší v Plzni na hodnotě 3A, tedy zhoršená až špatná. Ještě horší stav ukazovala měření v Klatovech.

„I v dalších hodinách či dokonce dnech není vyloučené, že budou koncentrace PM10 na některých stanicích výrazněji stoupat právě vlivem tohoto zdroje,“ doplnili meteorologové. Zároveň doporučují, aby lidé sledovali aktuální situaci na webových stránkách. Zpozornět by měli hlavně rodiče malých dětí, senioři a osoby s dýchacími obtížemi či těhotné. „To zahrnuje například vyhnutí se výraznější fyzické aktivitě ve venkovním prostředí,“ dodávají.

Kvůli tomu, že se saharským prachem nepočítají předpovědní modely, nemusí dnes podle meteorologů teploty vystoupat až na očekávaných 23 stupňů Celsia. Je tak méně pravděpodobné, že se teploty dostanou až k 25 stupňům, což by znamenalo první letní den tohoto roku už na konci března. Loni ho meteorologové poprvé zaznamenali 5. května, a to jen na jediné stanici v Plzni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky saharský prach, kvalita ovzduší, ČHMÚ, předpověď počasí, meteorolog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Saharský prach zhoršuje kvalitu ovzduší, ve větších koncentracích přechází i přes západ Čech  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.