Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Do bitvy o Senát postupují ve dvou obvodech v Plzeňském kraji dvojice Látka, Vilímec a Vanka, Kroc

Přímý vítěz do senátních voleb z prvního kola v Plzeňském kraji nevzešel. Voliči v obvodech Rokycany a Domažlice posílají do druhého kola bitvy o senátní křeslo zástupce ANO, Starostů a ODS. V obvodu Rokycany se můžeme těšit na souboj Petra Vanky (ANO) a Miroslava Kroce (za STAN). V obvodu Domažlice se utkají dva ostřílení matadoři, Jan Látka (ANO) s Vladislavem Vilímcem (ODS).

Ve volebním obvodu Domažlice obhajuje mandát Vladislav Vilímec (ODS), který v minulosti působil jako poslanec, ekonomický náměstek hejtmana a místostarosta Kdyně. Tentokrát získal 15,7 procent hlasů. „Já dělám kampaň celých šest let," řekl. V dalším období chce provést revizi všech daňových zákonů a jejich zjednodušení, podporuje snižování sazby DPH z 12 na deset procent. Bude usilovat o snížení spotřební daně z piva na původní úroveň, o omezení rostoucích mandatorních výdajů státního rozpočtu, v regionu bude prosazovat rychlejší výstavbu silniční a železniční infrastruktury, včetně stavby rychlostní tratě z Prahy do Mnichova. Prosazuje samostatný zákon o Národním parku Šumava.

Vyzyvatelem současného senátora Vilímce je Jan Látka, který byl senátorem v obvodu před Vilímcem, tehdy za ČSSD, dnes SOCDEM. Nyní kandiduje za ANO. Toho volilo 28,96 procent voličů. I on podle svých slov kampaň dělá celých šest let, jezdí po obvodu, setkává se se starosty, občany i se zájmovými spolky a spoléhá na to, že lidé v regionu ho znají. „Mně se nelíbí způsob vládnutí současné pětikoalice, chtěl bych to v Senátu změnit. Zkušenosti myslím mám velké," řekl Jan Látka. Dlouhodobě se věnuje regionálnímu rozvoji a životnímu prostředí, odmítá například těžbu zlata na Šumavě. Kampaň včetně případného druhého kola podle něj rozhodně nebude stát víc než milion korun.

Obvod Rokycany bude mít nového senátora

Svůj mandát ve volebním obvodu Rokycany neobhájil Pavel Karpíšek (ODS). Do druhého kola postupuje z prvního místa se ziskem 35,44 procent hlasů Petr Vanka (ANO) a Miroslav Kroc (za STAN), který bral 24,97 procent hlasů. „Blahopřeji kolegovi starostovi Krocovi k postupu do druhého kola. Má moji podporu a budu ho volit," uvedl neúspěšný kandidát Pavel Karpíšek, kteý skončil na třetím místě. 

Hnutí ANO vyslalo do voleb současného náměstka hejtmana Petra Vanku, který má kraji má na starosti regionální rozvoj. Podpora regionu je i jeho hlavním tématem v senátní kampani. Spoléhá také na to, že lidé za ním jeho dosavadní práci vidí. „Pomáhám obcím a občanům. To je moje práce. Z pozice senátora mohu řešit takové zákony, které pomáhají. Je důležité, aby se voliči skutečně podívali na kandidáty, na jejich životopisy, jejich aktivity. Jestli se práci věnují dlouho nebo jestli se objevili třeba tři měsíce před volbami,“ řekl Petr Vanka.

Úspěšný a dlouholetý starosta Břas na Rokycansku Miroslav Kroc reprezentuje STAN jako nestraník. Podporuje například připojení severního Rokycanska na dálnici a lepší propojení okresů Rokycany a Plzeň-sever, pozornost chce věnovat zajišťování pitné vody pro obyvatele v přicházejících suchých letech, dostupnosti zdravotnictví a sociálních služeb i v menších obcích. „Chci práci dělat nekonfliktně, profesionálně, s úsměvem a pro lidi našeho obvodu menších až středních sídel. Nesmíme zapomenout na zdravotnictví a sociální služby nebo životní prostředí, školství a podporu spolků. Jako celoživotní sportovec budu podporovat další cyklotrasy a zviditelnění oblasti v okolí Berounky,“ říká kandidát na senátora Miroslav Kroc.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením ANO, STAN, ODS

Štítky volby, Senát, první kolo, obvod Rokycany, obvod Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Do bitvy o Senát postupují ve dvou obvodech v Plzeňském kraji dvojice Látka, Vilímec a Vanka, Kroc  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.