Počasí dnes27 °C, zítra28 °C
Sobota 31. srpna 2024  |  Svátek má Pavlína
Bez reklam

Volební obvod Domažlice eviduje devět kandidátů pro senátní volby. Obvod Rokycany jich má šest

Do senátních voleb v obvodu Domažlice podalo kandidátku devět lidí, což je o jednoho kandidáta víc než v minulých volbách do horní komory Parlamentu. V obvodu Rokycany bylo pro senátní volby podáno šest kandidátek. To je o dvě méně minule. První kolo voleb do třetiny Senátu se uskuteční spolu s krajskými volbami 20. a 21. září, případné druhé kolo o týden později.

V domažlickém obvodu se do voleb přihlásili kandidáti za ODS + TOP 09, ANO, Piráti, STAN, SPD, KSČM. Dalšími kandidujícími stranami jsou SOCDEM, Pro náš kraj, v němž se spojila KDU-ČSL, Pro Plzeň, Agrární demokratická strana a Svobodní. Posledním uchazečem o mandát je nezávislý kandidát, právník Robert Baxa z Klatov. „Nejsem oprávněná sdělovat, kdo kandidátky podal. Až po vydání rozhodnutí o registraci (2. srpna),“ řekla médiím vedoucí odboru kanceláře starosty Městského úřadu Domažlice Dagmar Murínová, jako zástupkyně pověřeného obecního úřadu v sídle volebního obvodu.

Před šesti lety voliči v obvodu 11, který zahrnuje okres Domažlice a část okresu Klatovy, vybírali z osmi uchazečů. Volby v druhém kole vyhrál Vladislav Vilímec z ODS, který porazil tehdejšího senátora Jana Látku (tehdy ČSSD, nynější SOCDEM). V případě úspěšné registrace se oba tehdejší aktéři utkají v boji o senátorské křeslo minimálně v prvním kole voleb i letos. Látka ale mezitím opustil SOCDEM a do senátních voleb letos kandiduje za ANO, k němuž se přidal i v zastupitelstvu kraje.

Kromě senátora Vilímce, který je na společné kandidátce ODS a TOP 09, a Látky za ANO, kandidují i další. Piráti pošlou do volebního boje sušického zastupitele Jana Jandu, KSČM právníka Ivana Maštálku, SPD účetního a klatovského zastupitele Jána Ridzoně. Za STAN bude kandidovat dlouholetý starosta Bělé nad Radbuzou a současně krajský radní pro kulturu, památky a cestovní ruch Libor Picka, SOCDEM nominovala jednatele společnosti Václava Sladkého. Uskupení Pro náš kraj, v němž se spojily KDU-ČSL, Pro Plzeň, Agrární demokratická strana a Svobodní, pošle do senátních voleb domažlického starostu Stanislava Antoše (KDU-ČSL).

Volit se bude i v obvodu Rokycany

V minulých senátních volbách v obvodu Rokycany v roce 2018 vyhrál v prvním kole Pavel Karpíšek z ODS a ve druhém kole se utkal s tehdejší senátorkou obvodu Miladou Emmerovou (tehdy ČSSD). V druhém kole získal Karpíšek 68,38 procenta hlasů.

Podání kandidátky v obvodu Rokycany na začátku července potvrdil na svém facebookovém profilu současný senátor a starosta Vejprnic Karpíšek z ODS. Kandiduje za Koalici starosta a senátor, který pomáhá. Je pro tento senátní obvod složená z ODS, TOP 09, uskupení Občané patrioti a Koruny České.

Pro letošní volby oznámila kandidaturu do Senátu v obvodu kromě Karpíška také ANO, která postaví náměstka hejtmana Petra Vanku, STAN bude ve volebním boji reprezentovat dlouholetý starosta Břas na Rokycansku Miroslav Kroc, za SPD bude kandidovat úředník a ekonom Jaromír Pěnkava. Uskupení Pro náš kraj, v němž se spojila KDU-ČSL, Pro Plzeň, Agrární demokratická strana a Svobodní, pošle do senátních voleb rokycanského starostu Tomáše Radu. Piráti, KSČM ani SOCDEM podle vyjádření svých představitelů vlastní kandidáty nemají.

Pověřené úřady budou přihlášky k registraci přezkoumávat do 22. července. Pokud shledají na přihláškách závady, musí vyzvat k jejich odstranění. Termín pro odstranění závad je 1. srpna a o den později bude rozhodnuto o registraci, nebo odmítnutí přihlášky. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, volby do senátu, kandidáti, podané kandidátky, politické strany, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volební obvod Domažlice eviduje devět kandidátů pro senátní volby. Obvod Rokycany jich má šest  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.