Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Středa 28. srpna 2024  |  Svátek má Augustýn
Bez reklam

Kandidátní listiny pro podzimní krajské volby podalo v Plzeňském kraji 13 koalic a politických stran

Kandidátku pro podzimní krajské volby podalo v Plzeňském kraji 13 koalic stran a hnutí. Kandidátek je o čtyři méně než při minulých volbách v roce 2020, kdy šlo nakonec do voleb 16 subjektů, které úřad zaregistroval. Krajský úřad je může zveřejnit až po přezkumu a registraci 2. nebo 3. srpna.

Kandidátní listiny podalo pět koalic, uvedla to vedoucí oddělení vnitřních věcí krajského úřadu Ladislava Arnoštová. Jde o ČISTÝ A BEZPEČNÝ KRAJ (Dělnická strana sociální spravedlnosti, BEZPEČNÉ ULICE, ALIANCE NÁRODNÍCH SIL a Národní demokracie), dále ODS a TOP 09 - SPOLEČNĚ DO KRAJE (Občanská demokratická strana a TOP 09), kandiduje rovněž koalice PRO NÁŠ KRAJ - PRO PLZEŇ a KDU-ČSL s podporou Svobodných, agrárníků, starostů a sportovců, do voleb jde i koalice SPD a Trikolora a rovněž koalice STAČILO! (KSČM, Spojení demokraté - Sdružení nezávislých a Česká strana národně sociální).

Kandidátky podalo rovněž osm politických stran a hnutí, jde o ANO 2011, Českou pirátskou stranu, Demokratickou stranu zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT, Korunu Českou (monarchistickou stranu Čech, Moravy a Slezska), LEPŠÍ ŽIVOT PRO LIDI - min. Mzda 70 000 Kč, min. Důchod 50 000 Kč, návrat cen energií na ceny z roku 2019, v obchodech zboží nejvyšší kvality za ceny dostupné pro každého, zrušení daně z nemovitostí, STOP válce. Dalšími kandidujícími uskupeními jsou Přísaha občanské hnutí, Sociální demokracie a STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ.

Podle dřívějších informací je lídrem ANO lékař a poslanec Kamal Farhan, Piráty vede současný hejtman Rudolf Špoták, v čele kandidátky STAN stojí jeho dosavadní náměstek Pavel Čížek a "jedničkou" uskupení PRO náš kraj lékař Jiří Klečka. Koalici ODS + TOP 09, která je teď na kraji hlavní opoziční silou, povede Jan Šašek, krajský zastupitel a do podzimu 2022 místostarosta Rokycan. Lídrem SOCDEM je ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek, který byl v letech 2008 až 2014 krajským radním i náměstkem hejtmana pro zdravotnictví, z pozice odstoupil poté, co se stal ředitelem nemocnice. SPD má v čele kandidátky poslankyni Marii Pošarovou a KSČM Jiřího Valentu.

Dosavadní krajské zastupitelstvo mělo 45 členů. Po podzimních volbách se rozroste na 55 zastupitelů, protože počet obyvatel kraje k letošnímu 1. lednu přesáhl 600 000. Rozšířit by se měla rovněž krajská rada, a to ze současných devíti na 11 členů.

Volby v roce 2020 vyhrálo hnutí ANO, získalo 12 mandátů z 45. Druhá skončila ODS + TOP 09 s 11 mandáty. STAN a Piráti získali po sedmi zastupitelích, SPD a ČSSD (dnes SOCDEM) měly tři mandáty a KSČM dva. Z SPD, KSČM a ČSSD (dnes SOCDEM) během tohoto volebního období postupně odešlo pět zastupitelů, čtyři se přidali ke klubu ANO a nezávislí, jeden ke STAN. SPD, KSČM A SOCDEM mají nyní po jednom zastupiteli. Koalici po minulých volbách utvořila ODS + TOP 09, Piráti a STAN. V únoru 2020 se ale Piráti a STAN spojili s ANO, odvolali hejtmanku a radní z ODS + TOP 09 a utvořili novou, dosud vládnoucí koalici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky krajské volby, kandidát na hejtmana, lídr kandidátky, kandidátní listiny, politické strany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidátní listiny pro podzimní krajské volby podalo v Plzeňském kraji 13 koalic a politických stran  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.