Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Se sportem jsem začínal u nás v Koterově, říká bronzový medailista z Tokia Radek Šlouf

Senzační úspěch zaznamenal na své olympijské premiéře plzeňský rodák a rychlostní kanoista Radek Šlouf. Spolu se svým parťákem Josefem Dostálem vybojovali bronz v závodě deblkajaků na trati 1000 metrů. Se svými zážitky z Tokia se přijeli oba sportovci pochlubit do Plzně. Právě zde totiž Radek s kanoistikou začínal.

Radek Šlouf s kajakem začal v devíti letech v loděnici TJ Prazdroj Plzeň. Jeho současným klubem je Dukla Praha. Je držitelem medaile z olympijských her v Tokiu a z mistrovství světa z roku 2017.

„Na Plzeň vzpomínám moc rád. Jak na sport, tak na vzdělání, na nic jiného mi nezbýval moc čas. Vše jsem věnoval sportu. Bronzovou medaili bych neměl bez dvou mužů – trenéra Karla Kožíška st. a především mého parťáka Josefa Dostála,“ říká rodák z plzeňského Koterova Radek Šlouf, který si vzájemně s Josefem Dostálem 5. srpna navlékli při slavnostním ceremoniálu bronzovou medaili na Letních olympijských hrách v Tokiu.

Trenér Kožíšek připomněl, jaká vedla cesta jeho svěřence za olympijským snem. Do klubu vodních sportů TJ Prazdroj Plzeň ho přivedla maminka s tím, že pro jejího syna nejsou vhodné kolektivní sporty. Co mu ale sedlo výborně byl kajak. „Byl velmi houževnatý, šikovný chlapec, který začal trénovat v devíti letech a o rok později již byl třetí na Mistrovství České republiky. Pro trenéra byl Radek úžasný svěřenec. Měl neskutečnou tréninkovou morálku,“ vzpomněl Karel Kožíšek st.

„Rodiče mě vždy vedli ke sportu.“

Radek Šlouf rád zavzpomínal na své sportovní začátky. Ještě v Koterově koketoval s florbalem. Stále to ale nebylo to pravé. „Maminka zjistila, že kolektivní sporty nebudou nic pro mě a že budu potřebovat být ve sportu sám za sebe, tak jsem začal s kanoistikou a v letošním roce jsem vlastně došel k tomu, o co jsem celý život usiloval – o olympijskou medaili. V tréninku ale budu usilovně pokračovat, čeká mě ještě letos mistrovství světa. Po olympiádě jsem stihl po třech letech i trénink v Plzni v loděnici a byl jsem fakt rád. Tréninky mi nyní baví a jezdí se dobře. V Plzni byla voda klidná, mělká, a tedy těžká pro náročný trénink,“ uvedl Šlouf, jenž v Plzni navštěvoval 25. základní školu a poté sportovní gymnázium, nyní studuje vysokou školu v Praze.

„Jeli jsme na našem horším deblkajaku.“

Před samotným startem na olympiádě byl pro Šloufa s Josefem Dostálem velmi důležitý přípravný kemp. Pak ale nastaly drobné komplikace. „Už na začátku května jsme naložili naše lodě, které odjely do Portugalska a pak po vodě do Japonska. Připravené lodě na závody nám ale přišly až po závodech. Jeli jsme na našem dosti horším deblkajaku, odjeli jsme s ním světový pohár i olympiádu, a nakonec nám přinesl štěstí. Největší stres panoval asi v semifinále olympiády, kdy všem šlo o to se dostat na vysněné finále,“ uvedli oba kajakáři. Zlatá medaile finálové olympijské jízdy 5. srpna 2021 byla vzdálená pouze o 0,8 vteřiny.

Josef Dostál je současná česká jednička v rychlostní kanoistice.

Josef Dostál se začal potkávat na závodech s Radkem Šloufem v jeho 12 letech, později měli vedle sebe skříňku na Dukle v Praze. „Pepa mi vždy porazil v mládežnických kategoriích. Když jsem v 19 letech přišel do Dukly, tak měl již medaili z olympiády v Londýně a já jsem měl jeho fotku pověšenou následně jako svůj vzor na skříňce. O osm let později jsme na olympiádě medaili vybojovali spolu,“ přiznal Šlouf.

Radka Šloufa přijal na plzeňské radnici primátor Plzně Martin Baxa, doprovodili ho parťák z deblkajaku Josef Dostál a jeho první trenér Karel Kožíšek st. z klubu TJ Prazdroj Plzeň. Medailisté z olympijských her společně s trenérem obdrželi od města dary, plzeňští rodáci navíc stříbrnou medaili města a podepsali se do pamětní knihy města Plzně.

„Plzeň zaznamenala obrovský úspěch na olympijských hrách v Tokiu. Kajakář Radek Šlouf, jenž začínal v plzeňském oddíle TJ Prazdroj Plzeň na Radbuze, dosáhl fantastického bronzu ve dvojici s Josefem Dostálem. Oběma moc gratuluji a plzeňskému rodákovi, který velmi rád vzpomíná na své dětství v našem městě, děkuji za skvělou reprezentaci krajské metropole,“ dodal primátor Martin Baxa (ODS).

Radek Šlouf společně s Josefem Dostálem poprvé závodili před dvěma lety a hned jejich první závod se jim povedl na výbornou. V silné konkurenci si tehdy zajistili letenku do Tokia. Že budou sehraná dvojka, potvrdili na světovém poháru v maďarském Szegedu, kde skončili na kilometrové trati těsně druzí za maďarskou posádkou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Český olympijský tým

Štítky LOH, Tokio, olympiáda, kajak, rychlostní kaniostika, Radek Šlouf, olympijské hry, Plzeň, sport, Josef Dostál, Koterov, bronzová medaile, Karel Kožíšek, trenér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se sportem jsem začínal u nás v Koterově, říká bronzový medailista z Tokia Radek Šlouf  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.