Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Motokrosové závody jsou zvláště nebezpečným provozem, rozhodl Nejvyšší soud na základě nehody z Plzeňska

Motokrosové závody jsou zvláště nebezpečným provozem, odpovědnost za zranění v publiku tak nese i pořadatel, nejen řidič motorky, která opustila trať, plyne z nového rozhodnutí Nejvyššího soudu. Týká se nehody, která se stala v roce 2019 při motokrosovém kvalifikačním tréninku v Merklíně na Plzeňsku. V neděli 8. září se v Kramolíně u Nepomuku na jižním Plzeňsku uskuteční OPEN MČR v motokrosu.

Aktuální rozhodnutí soudu ujasňuje výklad pojmu zvláště nebezpečný provoz v novém občanském zákoníku. Ten konkrétně říká, že "kdo provozuje závod nebo jiné zařízení zvláště nebezpečné, nahradí škodu způsobenou zdrojem zvýšeného nebezpečí". Provoz je zvlášť nebezpečný, pokud nelze rozumně vyloučit možnost vzniku závažné škody ani při vynaložení řádné péče. Zákoník sice primárně myslí třeba na rizikové tovární provozy, podle NS se však paragraf vztahuje i na pravidelné motokrosové závody.

Soud poukázal na to, že závodníci řídí motocykly na hranici fyzikálních možností strojů i vlastních fyzických sil, a to po obtížné trati v terénu. „Jejich stroje se tak mohou stát neovladatelnými, a proto hrozí nejen pád jezdců, ale i vyjetí z vytyčené trati závodu. Ani při vynaložení řádné péče provozovatelem závodu nelze vyloučit, že se motocykl dostane mimo pořadateli vytyčenou trať do míst, která jsou v souladu s pravidly a normami Svazu motokrosu v Autoklubu ČR určena pro diváky,“ stojí v rozsudku Nejvyššího soudu.

Motorka vylétla z vyznačené trati i v roce 2019 v Merklíně, několik diváků tehdy utrpělo zranění. Plzeňské soudy loni rozhodly, že jednomu ze zraněných diváků budou platit bolestné, náklady léčení a náhradu za ztížení uplatnění "společně a nerozdílně" závodník, který muže srazil, a pořadatel kvalifikačního tréninku, tedy motokrosový klub.

Závodník za škodu zodpovídá jako provozovatel vozidla, motokrosový klub podle jiného ustanovení občanského zákoníku jako provozovatel "zvláště nebezpečného provozu". V dovolání k Nejvyššímu soudu klub uvedl, že pořádání závodů je mnohem méně nebezpečné než běžný silniční provoz. Proto prý postačí, aby potenciální negativní následky kryla jen "běžná" odpovědnost provozovatele vozidla. Znamenalo by to, že bolestné bude platit jen řidič havarované motorky.

Nejvyšší soud ale pokládá závody za nebezpečnější než standardní silniční provoz, už proto, že jde o zábavu a sport, nikoliv jen přepravu z místa na místo. „Jde o adrenalinový sportovní zážitek, při němž závodníci sledují jiný cíl než běžný uživatel motocyklu při jeho obvyklém užití k přepravě. Jezdci navzájem poměřují své schopnosti a výkon svých strojů, měřítkem úspěchu není bezpečnost, ale rychlost. To vše na omezeném prostoru, kde pořadatel koncentruje zvýšený počet diváků,“ rozhodl Nejvyšší soud.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky motokrosové závody, Nejvyšší soud, nehoda, nebezpečný provoz, rozhodnutí soudu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motokrosové závody jsou zvláště nebezpečným provozem, rozhodl Nejvyšší soud na základě nehody z Plzeňska  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.