Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nic netušící muž prodával na internetu tepelné čerpadlo k bazénu za pár tisíc, podvodník ho připravil o čtvrt milionu

Celkovou škodu v hodnotě 317 tisíc korun napáchali neznámí podvodníci, kteří si políčili na dva muže inzerující zboží na internetovém portálu. Jeden prodával dětské kolo za šest tisíc, druhý zase tepelné čerpadlo k venkovnímu bazénu za pět a půl tisíce. V obou případech je zájemce kontaktoval přes sociální síť a následně jim zaslal odkaz, přes který získal přístup k jejich bankovním účtům.

Tři dny a hned dva případy podvodu. Policisté se čím dál více zabývají případy kyberkriminality. Jeden takový evidují v Tachově, kde se na policii obrátil padesátiletý muž. Vyšetřovatelům uvedl, že chtěl prostřednictvím online inzerátu prodat dětské kolo za šest tisíc.

„Na inzerát reagoval během chvíle zájemce, který s kupujícím komunikoval přes sociální síť. Když se s prodávajícím dohodl na koupi kola, zaslal mu podvodný odkaz přepravní společnosti, který se jevil jako autentický s tím, že je nutné jej otevřít za účelem dokončení platby, která bude provedena přes přepravní společnost,“ popisuje policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Muž chtěl za pár stovek prodat kolečkové brusle, podvodník mu z účtu vysál 100 tisíc korun

Kolečkové brusle za 850 korun nabízel k prodeji prostřednictvím internetu muž z Domažlicka. Prodej ho ve výsledku přišel pořádně draho. Ze zájemce o nabízené zboží se totiž vyklubal podvodník, který dokázal získat přístup k internetovému...

Muž v domnění, že zadává údaje potřebné pro dokončení platby, vyplnil požadované údaje včetně bezpečnostního kódu. V tu chvíli však z jeho účtu odešlo 67 000 korun. Obdobný zážitek má také sedmdesátiletý muž ze Stříbra, který nabízel k prodeji čerpadlo.

„I v tomto případě se ozval zájemce o koupi prostřednictvím sociální sítě. Následně si podvodným způsobem sjednal vzdálený přístup do internetového účtu své oběti. V několika platbách pak z konta poškozeného odešlo přes 250 000 korun,“ pokračuje mluvčí.

Oběma případy se nadále zabývají policisté a opět připomínají, aby byli lidé obezřetní a nikdy nezadávali své osobní údaje do aplikací, které nejsou ověřené. Během několika vteřin totiž mohou přijít o celoživotní úspory.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky krimi, podvod na internetu, prodej zboží, podvodník, policie, prevence, sociální síť, platba, Tachov, tepelné čerpadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nic netušící muž prodával na internetu tepelné čerpadlo k bazénu za pár tisíc, podvodník ho připravil o čtvrt milionu  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.