Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Podvodníci vysávali účty nic netušícím ženám, prodávajícím na internetu oblečení. Obrali je o půl milionu

Škodu přesahující půl milionu korun způsobila trojice pachatelů, která se na Plzeňsku dopouštěla internetových podvodů. Všichni byli obviněni z padělání a pozměnění platebního prostředku a z podvodu. Jejich obětí se stávaly ženy, které inzerovaly na prodejním portálu oblečení.

Všechny tři zatím známé případy měly stejný modus operandi. Ženy prodávající oblečení a další zboží na prodejních portálech kontaktovala dosud neustanovená osoba, která projevila zájem o koupi inzerovaného zboží.

„Údajný zájemce o koupi zboží využil metod sociálního inženýrství. Jeho prostřednictvím přiměl ženy k otevření odkazů, na které byly neznámou osobou navedeny, kde byly zmanipulovány k tomu, aby zadaly do připraveného elektronického formuláře veškeré údaje ke svému účtu a ke své platební kartě, tedy číslo karty, platnost karty a bezpečnostní kód CVV. Posléze poslaly i kód pro aktivaci karty k placení na webu. Netušily však, že své údaje zadávají do tzv. „Phisingové pasti“. Díky těmto podvodně vylákaným údajům a kódům poté neznámý pachatel vyhotovil funkční platební prostředky na mobilních zařízeních, tedy provedl tzv. tokenizaci platební karty,“ popsala praktiky podvodníků mluvčí policie Dagmar Brožová.

Investice do kryptoměn se změnila v noční můru, podvodníci muži atakovali jeho bankovní účet

Podvodníci atakovali bankovní účet muže z Rokycanska, který projevil zájem o investování. Pachatelé zneužili údaje, které jim muž bohužel poskytl a pokusili se získat dva úvěry ve výši 800 tisíc korun a 790 tisíc korun. Podobných případů...

Zadržení pachatelé pak prostřednictvím tokenizovaných platebních karet provedli výběry z bankomatů a platby za nákup zboží v obchodních centrech na území města Plzně. Kriminalisté získali informace o páchané trestné činnosti v reálném čase, díky čemuž se jim podařilo zadržet pachatele bezprostředně po spáchání trestné činnosti. A to i s vybranými finančními prostředky a nakoupeným zbožím.

„Trojici pachatelů ve věku 24 let, 33 let a 24 let, která svým jednáním způsobila poškozeným škodu více než 500 tisíc korun hrozí v případě odsouzení trest odnětí svody na tři roky až osm let. Soud poslal všechny obviněné do vazby, neboť měl důvodnou obavu, že by se mohli vyhýbat trestnímu stíhání nebo v trestné činnosti pokračovat,“ dodala mluvčí policie Brožová.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky internetový podvod, trojice podvodníků, padělání, oblečení, Plzeňský kraj, platební karta, kriminalita, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci vysávali účty nic netušícím ženám, prodávajícím na internetu oblečení. Obrali je o půl milionu  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.