Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Neznámý vandal zcela nepochopitelně poškodil pomníček připomínající plzeňského ornitologa

Terčem nechutného vandalismu se stal pietní kámen se žulovou deskou, věnovaný vzpomínce na plzeňského ornitologa Václava Brožíka. Neznámý pachatel památníček poškodil a dílo zkázy pak zaházel větvemi.

„Místo, kam jsme zcela cíleně kámen umístili, má svou mystiku a nachází se na pravém břehu řeky Berounky kousek pod Plzní na začátku náhonu malé vodní elektrárny v objektu bývalé bukovecké papírny. Po zveřejnění informace o tomto pomníčku tam začalo chodit poměrně hodně lidí. O to víc mi bylo smutno, když místo ptáčka z korálků, smrkové větvičky se suchou vazbou a jmelí jsem našel jen kompletně černě zabarvenou žulovou desku a posprejovaný pomník zaházený větvemi,“ popsal řádění vandala Karel Makoň, šéf plzeňské záchranné stanice živočichů.

„Neustále se mi honí hlavou otázka, kdo a proč to udělal? Komu mohl kámen se vzpomínkou a podobiznou pana Boška vadit? Jde o vandalství, nenávist, závist, zlobu? Kdo a proč to udělal se už asi nedozvíme. Pomyslná spravedlivá ruka osudu v tomto směru funguje. Ono zneuctít památku zesnulých, krást na hřbitově, u kapliček, ničit pomníčky a boží muka je nejenom protizákonné, ale i trestuhodné,“ konstatoval Makoň.

Tvůrci pamětní desky už pracují na odstranění barvy a obnově nápisu i podobizny pana Boška. Všichni ve skrytu duše věří, že ona spravedlivá ruka osudu si vandala sama najde. „Samozřejmě pokud by někdo měl k tomuto případu nějaké bližší poznatky, tak budeme rádi za jakoukoliv informaci, jelikož ne nadarmo se říká, že je třeba tomu štěstíčku a osudu jít trochu naproti,“ dodal Karel Makoň.  

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň / Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva DESOP

Štítky vandalství, zničení pomník, pomníček, vandalský čin, ornitolog, památka, Václav Brožík, Plzeň, Berounka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neznámý vandal zcela nepochopitelně poškodil pomníček připomínající plzeňského ornitologa  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.