Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Policisté dopadli gang zlodějů katalyzátorů, krádeže těchto autodílů jsou stále častější

Gang se specializací na krádeže katalyzátorů z automobilů dopadli policisté z Klatov. Trojice zadržených mužů má ovšem vedle odcizených autodílů na svědomí také vloupání do rodinného domu. Právě krádeže katalyzátorů jsou v poslední době hodně v kurzu a nejčastěji se s nimi potýkají policisté nejen v Klatovech, ale i v Plzni. Jedná se o desítky případů. Jen v samotných Klatovech letos policisté zadrželi ještě tři další zloděje katalyzátorů.

Zatím se policistům podařilo prokázat, že se členové gangu dopustili krádeže tří katalyzátorů. V Klatovech v ulici Na Bělidle odcizili z vozidla VW Golf katalyzátor a škoda činí 13 620 korun. Jeden ze zlodějů v Dragounské ulici odcizil v areálu firmy odložený katalyzátor. Další vozidlo vykuchali v jedné obci poblíž Dlažova na Klatovsku.

Tam ale nejdříve rozštípali vchodové dveře rodinného domu, uvnitř odcizili různé nářadí, šperky a další věci. Dále před domem úmyslně společně poškodili vozidlo. Svým jednáním způsobili škodu poškozením za 72 500 Kč a odcizením věcí 39 220 Kč.

„Tři muži ve věku 25, 34 a 42 let z Nýřan, Janovic a z Klatov už převzali od policejního komisaře usnesení o zahájení trestního stíhání. Dva muži byli obviněni ze spáchání přečinů porušování domovní svobody, krádež a poškozování cizí věci spáchanými formou spolupachatelství, druhý muž dílem samostatně a třetí z přečinu krádež spáchaného spolupachatelstvím,“ uvedla mluvčí policie Dana Ladmanová. Všichni zadržení už byli v posledních třech letech za majetkovou trestnou činnost odsouzeni a potrestáni.

Vedle katalyzátorů nebo celých filtrů pevných částic se nejčastěji kradou z automobilů také airbagy, litá kola či LED světlomety. Všechny tyto díly lze dobře zpeněžit prostřednictvím inzertních serverů. Zatímco pachatelé za odcizené katalyzátory inkasují od svých kupců nebo překupníků částky v řádech tisíců korun, majitelům poškozených vozidel způsobí škodu několikanásobně vyšší. Zručnější zloděj dokáže katalyzátor z automobilu odcizit během několika desítek sekund.  

Zloději katalyzátorů řádí ve městech stále častěji, drahou součástku vykuchají z auta za několik sekund

Vzrůstající počet krádeží katalyzátorů ze zaparkovaných vozidel evidují policisté z Plzně. Od začátku letošního roku už zaznamenali pět desítek krádeží této cenné automobilové součástky. Vedle katalyzátorů nebo celých filtrů pevných částic se...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Olomouc

Štítky krádež katalyzátorů, policie, náhradní díly, kradené náhradní díly, překupníci, vykradený dům, krádež, Klatovy, Plzeň, Volkswagen Golf, okres Klatovy, Dlažov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté dopadli gang zlodějů katalyzátorů, krádeže těchto autodílů jsou stále častější  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.