Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dvojice opilců močila na nejstřeženější pomník Díky, Ameriko! Přijela si pro ně městská policie

Fontánu u nejstřeženějšího plzeňského pomníku Díky, Ameriko! si spletli s toaletou dva opilci. Nejprve se tam vymočil muž a potom i žena. Jejich jednání ovšem neuniklo bdělé obsluze kamerového systému a za dvojicí okamžitě vyrazila hlídka městské policie. I proto, že je památník evidován jako válečný hrob, snaží se město všemi dostupnými prostředky zajistit vhodné chování občanů na tomto místě.

„Strážník, který právě obsluhoval městský kamerový systém, zachytil neslušné chování ženy a muže. Nejprve k místu strážníci vyrazili kvůli dvaatřicetiletému muži. Ten své jednání obhajoval nerozvážností. Po chvilce se znovu museli vrátit, protože se stejného skutku dopustila i osmadvacetiletá žena. Učinila tak prý vědomě, aby podpořila svého známého, kterého hlídka předtím řešila,“ popsala incident mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Orientační dechová zkouška ukázala u ženy hodnotu 2,09 promile. Oba hříšníci jsou podezřelí z přestupku proti veřejnému pořádku. Jejich jednání bude projednávat přestupková komise.

Pomník hlídá speciální technika, která se osvědčila

Plzeň využívá pro ochranu památníku Díky, Ameriko! inteligentní videoanalýzu, protože bývá často znečišťován a poškozován. Systém dokáže rozpoznat neobvyklé chování v daném místě, nežádoucí pohyb, shromažďování více osob, odložené zavazadlo a podobně, následně systém automaticky vyvoláním poplachu upozorní obsluhu kamerového centra.

„Prostranství kolem Díky, Ameriko! patří z hlediska pohybu osob k nejexponovanějším místům v Plzni. V noci se tam často srocují mladí lidé z okolních barů, přes den pak kolem posedávají skupiny bezdomovců. Přestože jsme zajistili zvýšený dohled, který vykonávají hlídky městské a státní policie, máme zde stále velké množství případů znečištění a vandalismu, proto takto reagujeme,“ uvedl už dříve radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký (ČSSD).

V minulosti se již kamera v ochraně památníku před vandaly osvědčila. Strážníkům městské policie se díky kamerovému systému podařilo zadržet ženu, která přímo na památník močila. Hlídka ženu zastihla ještě u pomníku a pro opilost a agresivitu byla převezena na záchytnou stanici. A dopadeno bylo i několik dalších hříšníků, kteří si u pomníku, neb o i přímo na něm ulevili.

Ohodnoť článek

Foto Martin Pecuch

Štítky vandalismus, nevhodné chování, močili na pomník, kamerový systém, Díky, Ameriko!, pomník, Amerika, obecní policie, památník, Plzeň, Martin Zrzavecký, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvojice opilců močila na nejstřeženější pomník Díky, Ameriko! Přijela si pro ně městská policie  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.