Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V důmyslném úkrytu na své chatě objevil její majitel dvě staré zbraně

Neobvyklý poklad našel ve velmi důmyslném úkrytu na své chatě muž z Nýřan na Plzeňsku. Uvnitř dřevěné truhly, kterou náhodně objevil, byly dvě funkční zbraně.  

Nálezce přišel na policii v Nýřanech odevzdat zbraně v rámci vyhlášené zbraňové amnestie. „Muž policistům uvedl, že je našel na chatě a zřejmě patřily dřívějším majitelům objektu. Zbraně byly bez nábojů, zabalené v naolejovaných látkách a byly uloženy v dřevěné truhle. Truhla byla umístěna v maskované přihrádce za zásuvkou ve staré skříni,“ popsala událost mluvčí policie Eva Červenková.

Občané mohou díky zbraňové amnestii beztrestně předat nelegálně držené zbraně a střelivo, na které nemají patřičná povolení, až do 31. července 2021 na kterékoliv policejní služebně. Mimo období vyhlášené amnestie má občan za povinnost „nalezenou“ zbraň či střelivo odevzdat policii, avšak bez jejich následné registrace na svoji osobu. V době amnestie tak může občan odevzdanou zbraň po řádném zaregistrování nadále vlastnit, což za běžné situace možné není.

Co se děje se zbraní, když ji někdo odevzdá policii?

„Policisté od občana zbraň převezmou, aniž by se ptali na její původ. Majiteli zbraně vystaví „Potvrzení o převzetí zbraně do úschovy. Poté se zbraň podrobí balistické expertíze, kde policisté zjišťují, zda s konkrétní zbraní nebyl spáchán nějaký trestný čin či přestupek, případně, zda není evidovaná jako odcizená. Rovněž policisté zkoumají funkčnost zbraně,“ vysvětlila mluvčí policie Ivana Jelínková.

V případě, že všechna šetření mají negativní výsledek, považuje policie osobu, která zbraň odevzdala za jejího vlastníka. Ten může ve lhůtě dvou měsíců ode dne jejího odevzdání do úschovy požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících jej k držení této zbraně. Po vyřízení všech potřebných dokladů převezme držitel zaregistrovanou zbraň zpět. Pokud zbraň nechce, má možnost ji přenechat do vlastnictví státu.

Minulých amnestií využilo tisíce majitelů nelegálně držených zbraní. Zbraně mohou až do 31. července 2021 občané odevzdat na kterékoliv policejní služebně. Od počátku amnestie bylo do této chvíle odevzdáno kolem 120 zbraní a 4022 kusů střeliva.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nález zbraní, pistole, úkryt, zbraňová amnestie, zbraň, chata, policie, Nýřany, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V důmyslném úkrytu na své chatě objevil její majitel dvě staré zbraně  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.