Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po divoké honičce dopadli policisté zloděje v BMW, odstartovali tak vyšetřování velkého případu

Divokou honičku s ujíždějícím BMW po silnici i po polích ukončil na Domažlicku až tvrdý zásah řidiče policejního vozidla. Ten totiž pronásledovaný automobil zastavil po vzoru amerických kolegů pomocí natrénovaného manévru za využití rámu na služebním autě. Vzápětí se ukázalo, že policisté dopadli člena zlodějského páru, který působil nejen v Česku, ale i sousedním Německu. Brzy zadrželi i jeho komplice. Určitě si nenechte ujít video zachycující dramatickou honičku za bílého dne i zadržení pachatele.

Celý případ, který se právě podařilo kriminalistům rozkrýt, začal na náměstí v Domažlicích. Policisté si tam všimli kriminálně závadové osoby, jak nasedá jako spolujezdkyně do osobního vozidla cizí státní poznávací značky. Řidič osobního vozidla odjížděl pryč, policisté se za ním vydali a chtěli ho zkontrolovat.

„Řidič na opakované znamení k zastavení vozidla nereagoval a hlídkám policie ujížděl z Domažlic přes Tlumačov, Nevolice, zpět do Tlumačova na Pelechy. Při nebezpečné jízdě ohrožoval další účastníky silničního provozu a jeho jízdu ukončil až donucovací prostředek sloužící k násilnému zastavení vozidla za využití rámu služebního automobilu. Čtyřiadvacetiletého řidiče policisté na mítě zadrželi. Podrobil se zkoušce na přítomnost omamných a psychotropních látek ve slinách. Zkouška měla pozitivní výsledek na metamfetamin,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Brožová. A to zdaleka nebylo všechno.

Policisté zjistili, že vozidlo, které čtyřiadvacetiletý řidič řídil, bylo odcizeno téhož dne v ranních hodinách v obci Oberviechtach v německém okresu okres Cham. Následné vyšetřování prokázalo, že zadržený zloděj toho má na svědomí mnohem víc. „Se svým komplicem se dopustili celkem 19 skutků po celém Plzeňském kraji, ale i ve Spolkové republice Německo. Po několika dnech se podařilo v Mariánských Lázních dopadnout i druhého pachatele (31),“ řekla mluvčí policie. Jejich specializací byly zejména krádeže automobilů nebo jejich dílů, druhý zadržený měl na svědomí i řadu voupání.  

Jedno vozidlo značky Suzuki se pokusil první ze zadržených ukrást v Meclově, což se mu ale nepodařilo. Majiteli způsobili škodu za 110 tisíc korun. V Tachově odcizil se svým komplicem Škodu Octavii, ze které v lese u Brnířova odmontovali řadu součástek a dílů. Pak auto zapálili. V obci Dlouhá Ves na Klatovsku odcizil zaparkované vozidlo Renault. „To poté použil k jízdě a odstavil právě v obci Oberviechtach ve Spolkové republice Německo. Majitelce způsobil škodu ve výši 40 tisíc korun. Zde pak vnikl do garáže a nalezeným klíčem odemkl a nastartoval a ukradl vozidlo BMW, se kterým odjel právě do Domažlic,“ informovala policejní mluvčí.

Zadržený muž si aktuálně vysloužil trestní stíhání pro krádež a pokus legalizace výnosů z trestné činnosti. V minulosti už byl odsouzen za krádež na 24 měsíců vězení. Na svobodu byl propuštěn z vězení loni v listopadu. Soudce teď akceptoval návrh státního zástupce a obviněný putoval do vazby. Hrozí mu až pětiletý trest odnětí svobody. 

Zadržený jezdec měl něméně povedeného komplice 

Za krádež, poškození cizí věci, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a porušování domovní svobody byl obviněn i druhý zadržený pachatel. Jedná se o více než deset skutků. V Plzni například vykradl rodinný dům, kde odcizil dámskou kabelku a platební kartou a doklady. Kartu pak v šestadvaceti případech použil, šestkrát s ní uhradil zboží, dvacetkrát se o platbu pokusil, ale tyto platby banka zamítla. Z mycího centra ve Kdyni vypáčil z jednoho mycího boxu schránku s penězi. Firmě tak způsobil škodu ve výši 11 820 korun na odcizených věcech a škodu 13 820 korun na poškozených věcech. Vloupal se také do několika odstavených autobusů.

Z vozidla, které se svým komplicem ukradli v Dlouhé Vsi sebral platební kartu. Tu se mu ale nepodařilo použít. Dále kradl v obci Oberviechtach v SRN. Tam vnikl do rodinného domu, kde odcizil šperky, náramkové hodinky, notebook a tři páry bot. Lup odnesl do vozidla BMW zaparkovaného v garáži, který také se svým komplicem odcizil. Šperky pak prodal za 14 tisíc korun a peníze použil pro vlastní potřebu.

Na svědomí má pachatel i vloupání do tankovacího automatu na čerpací stanici v Bělé nad Radbuzou, o kterém jsme informovali minulý týden. „Tam obmotal tankovací automat vázacím popruhem, připevnil popruh k motorovému vozidlu a po rozjetí tankomat vytrhl ze základů. Pak přeřezal nožem kabely, které vedly z tankovacího automatu do země. Z vnitřního prostoru tankomatu ukradl bankovky různých hodnot. Škoda na poškozeném tankovacím automatu byla vyčíslena na 600 tisíc korun,“ popsala jeho další zlodějskou akci mluvčí policie.

I tento muž se dopustil krádeží a dalších trestných činů přesto, že byl odsouzen mimo jiné za trestný čin krádež k trestu odnětí svobody v trvání 20 měsíců. Propuštěn byl n svobodu loni v únoru. I on putoval v pátek po souhlasu soudce do vazební věznice. Hrozí mu rovněž pětiletý trest odnětí svobody.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík | Zdroj Policie ČR

Štítky krádež automobilu, zadržený zloděj, policejní honička, krádeže, Domažlicko, Plzeňsko, BMW, Německo, krádež, policie, Česko, okres Domažlice, Domažlice, trest odnětí svobody, Tlumačov, Renault

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ševčík

Kartu pak v šestadvaceti případech použil, šestkrát s ní uhradil zboží Překvapuje mne, že mohl kartu použít. To majitelé nebyli doma? Pokud kartu ztratím, nebo mi ji ukradnou, tak ji okamžitě zablokuji. Buď volám, nebo v IB všechny platby zakáži.

Úterý, 25. května 2021, 13:09Odpovědět

Po divoké honičce dopadli policisté zloděje v BMW, odstartovali tak vyšetřování velkého případu  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.