Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Podvodníci zkouší nový fígl, pokusí se vás připravit o peníze při nočním telefonátu

Zcela nový a nesmírně rafinovaný podvod vyzkoušel v praxi zatím neznámý pachatel. Obětí se měla stát zaměstnankyně jedné plzeňské mateřské školy, která má na starost finanční prostředky. Protřelému a velmi věrohodnému pachateli nakonec žena nenaletěla jen díky obezřetnosti jejího partnera.  

Důležitou roli v celém případu sehrála hodina, kdy pachatel prostřednictvím telefonního hovoru zaútočil na svoji rozespalou oběť. „Na policisty se totiž obrátila poškozená žena s tím, že krátce po půl druhé hodině ráno přijala telefonický hovor, ve kterém se jí představil muž jako zaměstnanec technické podpory banky. Volající jí sdělil, že se na daném účtu v tuto chvíli zobrazuje pět neznámých přihlášení s tím, že většinu aktivit již zablokoval,“ popsala začátek podivného případu mluvčí policie Veronika Hokrová.

Volající dále ženě oznámil, že je nutné potvrzení blokace vstupu do internetového bankovnictví pomocí přihlašovacích údajů kvůli nastalým změnám. „Důvěryhodně by ženu málem přesvědčil, kdyby celému hovoru nenaslouchal její partner. Ten byl velmi obezřetný a přiměl ženu, aby hovor okamžitě ukončila. Neznámý muž se o hovor pokusil ještě dvakrát, ale bezúspěšně. Podle vyjádření poškozené měl muž klidný hlas s důvěryhodným a profesionálním přístupem k volajícímu,“ uvedla policejní mluvčí.  

Podvodník si o své oběti zjistil veřejně dostupné informace na internetu, se kterými pak disponoval jako důvěryhodný zdroj ve své udané profesi. „Pachatelé se mohou vydávat za pracovníky podpory banky, podpory mobilního operátora, podpory různých institucí. Předmětem útoku je neoprávněný přístup k počítačovému systému,“ varuje mluvčí Hokrová.

Policisté radí: Pokud jste sami vyzváni jakoukoliv formou, nikomu nesdělujte přihlašovací a osobní údaje. Neumožňujte volajícímu vzdálený přístup do PC. Vyvarujte se instalaci aplikací či programů, které útočník může žádat!

Policisté by chtěli upozornit občany na to, že pachatel ke své lsti může právě využít i noční či brzkou ranní hodinu, kdy už případná oběť spí. Přesvědčivý hovor, rozespalost, obava o svěřené peníze a získaná znalost z veřejně dostupných informací o oběti, může rozhodnout o dalším osudu jejího jmění.

„V případě, že si nejste jisti o důvěryhodnosti hovoru, raději tento ihned ukončete a danou instituci obratem kontaktujte na veřejně dostupném telefonním čísle. Vždy si vše pečlivě rozvažte a raději si ještě sami zjistěte konkrétní informace o nastalé situaci, než se rozhodnete změnu provést,“ radí policie.

Stejně s dobou jdou kupředu i lstiví pachatelé. Používají nové metody, na něž musí policie reagovat. Neváhejte proto policii informovat pokud se setkáte s takovým podezřelým jednáním.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky podvod, telefonní hovor, internetové bankovnictví, Plzeňský, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Volák

V tuhle noční dobu má asi většina lidí vypnutý mobil.

Středa, 3. února 2021, 07:27Odpovědět

Podvodníci zkouší nový fígl, pokusí se vás připravit o peníze při nočním telefonátu  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.