Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Experti pátrají po příčinách požáru skladiště v Přeštické ulici, areál obývají bezdomovci

Vyšetřovatelé začali v pátek ráno ohledávat místo požáru haly v areálu v Přeštické ulici v Plzni. Hořet tam začalo ve čtvrtek v 19.30 hodin. S požárem nevyužívaného skladovacího objektu, kde se zdržují bezdomovci, bojovalo 18 jednotek hasičů. Vyhlášen byl nejvyšší, čtvrtý stupeň požárního poplachu.

„Policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování Městkeho ředitelství policie Plzeň zahájili ve věci úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů poškození cizí věci a obecné ohrožení z nedbalosti,“ informovala mluvčí policie Michaela Raindlová.

Při požáru se zhroutila celá hala hořícího skladiště jen nedaleko od zimního stadinu. Celkem zasáhl požár plochu zhruba 3000 metrů čtverečných. Zastaven byl také na 2,5 hodiny provoz na železniční trati Plzeň - Klatovy, protože areál je v těsné blízkosti kolejí. Vlaky začaly opět jezdit ve 22:22 hodin.

Samotný požár se podařilo hasičům lokalizovat ve 21.30 hodin. Hasiči nasadili do boje s požárem výškovou techniku. Práci jim komplikovaly potíže se selháním hydrantů, museli proto zavést dálkovou dopravu vody cisternami. Škoda byla předběžně vyčíslena na 1,5 milionu korun, uchráněné hodnoty představují 40 milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Na místě byli i policisté, mimo jiné dohlíželi na trasu pro dopravu vody. Na místě byl i vrtulník letecké služby policejního prezidia, aby monitoroval místo a rozsah požáru, řekla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Hasičům ovšem pomáhal z výšky i dron Správy informačních technologií města Plzně, který pomáhal hasičům vyhledávat případná další ohniska požáru.  

Už řadu let je asi půlhektarový areál zahrnující i několikaposchoďový objekt někdejších skladů potravin jedním z nejproblematičtějších a nejrizikovějších míst v Plzni. To potvrdil i městský radní pro bezpečnosti Martin Zrzavecký (ČSSD). Problémový dům v minulosti obývaly desítky bezdomovců a narkomanů. Často tam zasahovala policie, několikrát tam hořelo. Při jednom požáru už dříve jeden člověk zemřel. „Je to poměrně hojně bezdomovci navštěvovaná stavba, kde zasahujeme několikrát do roka, dá se říci téměř jednou měsíčně, jednou za dva měsíce" řekl mluvčí hasičů Petr Poncar. Podle svědků žijících v okolí areálu tam naposledy hořelo v úterý ráno.

Letos v únoru se soukromí majitelé s pomocí města, policie, strážníků a neziskových organizací snažili problémový dům vyklidit a zabezpečit proti dalšímu vniknutí. Zabezpečení se jim ovšem povedlo jen částečně, do objektů okamžitě začali pronikat bezdomovci i další lidé. Areál je podle únorového vyjádření majitelů předmětem rozvodového sporu, který se táhne 20 let. Bývalí manželé se nemohou dohodnout na rozdělení majetku ani na jeho využití.

Ohodnoť článek

Foto HZSPK /SITMP

Štítky požár, požár skladiště, hasiči, požár budovy v Plzni, vyšetřování příčin požáru, bezdomovec, Plzeň, policie, Martin Zrzavecký, ČSSD, Policejní prezidium České republiky, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti pátrají po příčinách požáru skladiště v Přeštické ulici, areál obývají bezdomovci  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.