Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Nesvlékejte se do naha na internetu před lidmi, které neznáte. Jinak můžete přijít o balík peněz

Vydíraní za nahé fotografie a dva různé způsoby podvodného odcizení peněz z účtů majitelů. To jsou tři poslední případy internetové kriminality, kterými se teď zabývají kriminalisté z Tachovska.

Na policisty se obrátil s delikátní záležitostí muž, který uvedl, že se na internetu seznámil s dosud neznámou ženou. „Při videohovoru uskutečněném prostřednictvím jedné z mobilních aplikací se na přání ženy poškozený svlékl do naha. Žena mu následně sdělila, že je jí 15 let a z jeho strany se jedná o pedofilní čin. Z hovoru pořídila video a poškozenému vyhrožovala, že pokud jí do konkrétní hodiny nepošle 5 tisíc eur, video zveřejní na sociálních sítích,“ popsala případ mluvčí policie Iva Vršecká.

Vyděračka následně požadovanou částku snížila na 3 tisíce eur a ve zprávě muži zaslala adresu a jméno, na které má peníze poslat. Své požadavky u čtyřicetiletého poškozeného několikrát urgovala. Ten ale raději případ oznámil na policii. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu vydírání a případem se nadále zabývají.

Druhou poškozenou byla osmadvacetiletá žena, která nabízela k prodeji zboží na jednom z internetových bazarových portálů. Přes online chat ji kontaktoval neznámý člověk, který předstíral zájem o nabízené zboží. „Požadoval sdělení emailové adresy, kterou mu žena poskytla. Pachatel poslal ženě zprávu s odkazem na údajné dokončení registrace a ověření bankovního účtu. Následně od poškozené získal přihlašovací údaje k jejímu internetovému bankovnictví, prostřednictvím kterého se pokusil provést celkem devět transakcí v celkové výši téměř 390 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí.

Tyto platby naštěstí majitelka účtu i její banka zamítla. K odeslání peněz tak nedošlo. Kriminalisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Posledním podvedeným je jednapadesátiletý muž. Toho telefonicky zkontaktoval neznámý pachatel. Pod záminkou možnosti výběru naspořených finančních prostředků z již dříve uzavřeného investičního účtu ho přiměl ke stažení a instalaci aplikací, které umožňují vzdálený přístup do zařízení. Následně z bankovního účtu poškozeného odčerpal celkem 153 tisíc korun. I tentokrát případ vyšetřují policisté pro podezření ze spáchání podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky internetový podvod, podvodníci, okradli ženu, přišla o úspory, vydírání, svlékl se do naha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nesvlékejte se do naha na internetu před lidmi, které neznáte. Jinak můžete přijít o balík peněz  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.