Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Schvalovali střelbu na fakultě i hrozili vystřílením vesnice, plzeňští policisté evidují několik podobných případů

Policisté v Plzeňském kraji evidují případy vyhrožování či šíření poplašné zprávy v souvislosti s tragédií na pražské filosofické fakultě. V jednom případě muž zavolal na tísňovou linku a oznámil, že postřílí obyvatele jedné obce na Plzeňsku. Další pisatel na sociálních sítích vyhrožoval napadením skupiny osob na Rokycansku.

„V souvislosti s tragickou událostí střelby na filosofické fakultě v Praze důsledně sledujeme dění a příspěvky na sociálních sítích, pokud by někdo schvaloval či chtěl zopakovat tento hrůzný čin. Rovněž pečlivě prověřujeme každé oznámení, které by mohlo naplňovat skutkovou podstatu trestných činů nebezpečné vyhrožování nebo šíření poplašné zprávy. Evidujeme několik těchto případů, intenzivně na nich pracujeme,“ potvrdila policejní mluvčí Dagmar Brožová.

V nočních hodinách se na linku 158 dovolal sedmatřicetiletý muž a oznámil, že má v plánu vyvraždit obec na Plzeňsku. „Na místo v Plzni, kde se muž zdržoval, ihned vyjeli policisté a podezřelého zadrželi. Ve věci zahájili úkony trestního řízení a bezprostředně bylo dotyčnému sděleno podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy a byl propuštěn ze zadržení,“ pokračuje mluvčí. Muž se následně vymlouval, že jednal pod vlivem alkoholu.

„Na Rokycansku policisté zadrželi pisatele příspěvku na sociální síti, kde vyhrožoval fyzickým napadením neurčité skupině osob, a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu nebezpečné vyhrožování,“ popisuje policistka další z případů.

Střelec před týdnem ve čtvrtek v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí v Praze zabil 13 lidí a čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Podle policie ve škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie spojila také s dvojnásobnou vraždou v Klánovickém lese z 15. prosince. V domě pachatele kriminalisté našli dopis, ve kterém se střelec ke klánovickému případu přiznal.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky šíření poplašné zprávy, vyhrožování, schvalování útoku na univerzitě, střelba na univerzitě

Schvalovali střelbu na fakultě i hrozili vystřílením vesnice, plzeňští policisté evidují několik podobných případů  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.