Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Vandal, který zlomil okrasnou lípu u pomníku T.G.M, se přišel sám udat na policii

, aktualizováno 22. listopadu 2023, 13:47

Velké pozdvižení vzbudil vandalský čin na náměstí T. G. Masaryka v Plzni, kde zástupci města a obvodu před necelým měsícem zasadili novou okrasnou lípu. Během pondělního večera strom poničil chuligán, jenž se na něj pověsil a zlomil ho. Policisté během středy zveřejnili snímek z jedné z kamer v obchodu, kde byl zachycen podezřelý muž, jak si kupuje čínské zelí. Nakonec se dotyčný sám dostavil na policii.

„Osoba zachycená na fotografii byla ztotožněna. Muž se sám dostavil na obvodní oddělení policie,“ sdělila policejní mluvčí Michaela Raindlová. O nenávratném poškození stromu v těsné blízkosti Památníku národního osvobození informovala jako první redakce Plzeňské Drbny již v úterý ráno. Podle informací od policie došlo k nepochopitelnému činu předchozí den krátce před desátou hodinou večer. „Podle dosud zjištěných skutečností poškodil dosud neznámý pachatel okrasnou lípu, kdy dřevinu v polovině porostu zlomil. Vše nasvědčuje tomu, že vandal se na strom pověsil celou svou vahou a následně došlo k poškození dřeviny. Svým jednáním způsobil škodu ve výši 16 tisíc korun,“ dodala.

Na záznamech z kamer je jasně vidět, jak se muž houpe na stromku a že ho jeho kamarád či kamarádka bouřlivě podporuje. „Díky perfektní práci našich strážníků jsme poskytli Policii ČR fotografii pachatele, který pravděpodobně stojí za poničením lípy na nám. T. G. Masaryka. Po analýze kamerových záznamů z místa se nám podařilo zajistit obličej pravděpodobného pachatele, kterému přišlo zábavné vyřádit se na nově zasazené lípě - národním stromu, který nahradil ten původní u Památníku národního osvobození. O další šetření se nyní postará PČR," uvedla městská policie na svých sociálních sítích.

Předchozí strom umořili lidé a psi močením

Sousoší dlouhé roky stálo ve stínu vzrostlé lípy, která však byla ve značně zbědovaném stavu, neboť ji utrápili samotní obyvatelé města a pejskaři. Vedení obvodu proto rozhodlo o jejím odstranění. Nový strom zasadili zástupci města a obvodu 24. října. „O lípu bude řádně postaráno. Nechali jsme kompletně vyměnit zeminu, která byla předtím silně degradovaná, nyní o ni budeme průběžně pečovat,“ uvedl tehdy Petr Kuták z Úseku městské zeleně Správy veřejného statku města Plzně s tím, že strom tam dopravili z lesní školky u Mělníka.

Památník národního osvobození se bohužel stává poměrně často terčem vandalů, kteří zejména odstraňují písmenka z podstavce. Naposledy se tak stalo před slavnostmi 28. října, kdy tam chybělo písmeno „D“. Radnice s chuligány bojuje alespoň tím, že předloni nechala všechny znaky z bronzu sejmout a nahradit odlitky z pryskyřice. 

Čtete také:

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky vandal, poškozený strom, lípa na náměstí TGM, pomník TGM, Masarykovo náměstí, národní strom, pátrání, podezřelá osoba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vandal, který zlomil okrasnou lípu u pomníku T.G.M, se přišel sám udat na policii  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.