Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vandal zpřelámal nově vysazenou lípu na náměstí T. G. Masaryka, nevydržela tam ani měsíc

Rozlomená vejpůl zůstala na náměstí T. G. Masaryka nedávno vysazená lípa. Případem se od úterního rána zabývá policie, redakce Plzeňské Drbny zjišťuje další podrobnosti. Strom tam přitom zástupci města a obvodu vysadili před necelým měsícem. Předchozí vzrostlá dřevina musela v polovině července z místa zmizet, neboť byla silně poškozená. Nejspíš ji umořili lidé a psi močením.

„O lípu bude řádně postaráno. Nechali jsme kompletně vyměnit zeminu, která byla předtím silně degradovaná, nyní o ni budeme průběžně pečovat,“ uvedl 24. října Petr Kuták z Úseku městské zeleně Správy veřejného statku města Plzně s tím, že strom tam dopravili z lesní školky u Mělníka. Bez šrámu ale stromek dlouho nezůstal a v úterý ráno mohli kolemjdoucí už jen koukat na změť třísek. Na místě byla dopoledne přítomna také městská a posléze státní policie, která vše zdokumentovala. Pokud vyšetřovatelé pachatele dopadnou, bude se věcí zabývat příslušný odbor městského úřadu, jenž vyměří vandalovi pokutu za tento přestupek.

Událost Plzeňany naštavala. Rozhořčení neskrýval ani náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN). „Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, de*ilovi nedokážeš," napsal na své sociální sítě. Posléze doplnil, že policie má samozřejmě k dispozici záběry z kamer. „Na místo dohlíží městský kamerový systém. Čin byl podle mých informací kamerou zaznamenán a nahrávka již byla předána policii. Věřím, že povede ke ztotožnění a potrestání pachatelů," dodal.

Předchozí strom umořili lidé a psi močením

Velké debaty vyvolalo u Plzeňanů pokácení předchozí vzrostlé lípy, která rostla u památníku několik let. Důvod byl prostý, strom už nebyl v dobrém stavu, neboť ho utrápili samotní obyvatelé města a pejskaři. Vedení obvodu proto rozhodlo o jeho odstranění. K tomu došlo v polovině července a téměř nikdo si toho nevšiml. Velké pozdvižení vypuklo až ve chvíli, když na nevábně vyhlížející pařez upozornil na svých sociálních sítích malíř a grafik Jan Košťál.

Lidem brnkal na nervy zejména nevzhledný pařez.

„Lípa byla odstraněna z důvodu jejího úhynu. V době vegetačního klidu bude vysazena nová. Větší pařez se nechal z důvodu jeho snazšího odstranění. To bude provedeno až před výsadbou nového stromu,“ vysvětlila tehdy Drbně mluvčí centrálního městského obvodu Michaela Adámková.

Památník národního osvobození se bohužel stává poměrně často terčem vandalů, kteří zejména odstraňují písmenka z podstavce. Naposledy se tak stalo před slavnostmi 28. října, kdy tam chybělo písmeno „D“. Radnice s chuligány bojuje alespoň tím, že předloni nechala všechny znaky z bronzu sejmout a nahradit odlitky z pryskyřice. 

Sousoší symbolizuje legionáře s puškou, vlast, mladou republiku a průmyslovou tradici Plzně (syn, matka, dcera, otec kovář). Samotný pomník toho za svou historii zažil mnoho. Už v roce 1927 byl položen základní kámen a o rok později už byl pomník slavnostně odhalen. V červnu 1940 rozhodlo gestapo o odstranění soch. Válku díla přečkala v Hospodářském dvoře města Plzně a později na zámku Zbraslav.  V roce 1945 se sochy na místo opět vrátily. Jenže pak přišel rok 1953 a u památníku se konala jedna z protivládních manifestací. Toho roku byl pomník stržen a zničen. Na znovuobnovení museli lidé počkat až do roku 1996, kdy zastupitelstvo rozhodlo o realizaci v jeho původní podobě. Slavností odhalení dokončeného sousoší proběhlo 1. června 1999.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto čtenář Plzeňské Drbny, archiv redakce

Štítky vandal, poškozený strom, lípa na náměstí TGM, pomník TGM, Masarykovo náměstí, národní strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Pachatel patří mezi lidi, kterým domluva ba ani mírný trest nic neříká. Tady může pomoci jen trest odpovídající povaze spáchaného zlého činu: zlámat mu obě ruce.

Středa, 22. listopadu 2023, 08:52Odpovědět

Vandal zpřelámal nově vysazenou lípu na náměstí T. G. Masaryka, nevydržela tam ani měsíc  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.